Smetlari skupljali odbačene knjige s otpada i napravili vlastitu knjižnicu

Smetlari skupljali odbačene knjige s otpada i napravili vlastitu knjižnicu

KOMUNALCI u turskoj Ankari primijetili su kako velik broj knjiga završava u smeću pa su ih odlučili sakupiti te su tako uspjeli napraviti vlastitu knjižnicu, prenosi TRT World. Ona danas broji oko 4700 knjiga, dok njih još 1500 čeka svoje mjesto na polici.

“Knjige su trebale završiti na otpadu, a mi smo im poklonili novi život”, kaže Emirali Urtekin, upravitelj knjižnice.

 

Njegov kolega, dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz koji knjige izdaje čitateljima, ističe kako čitanje pozitivno utječe na njihov posao: “Dobro je za mozak i navodi vas na nove ideje.”

Ovaj projekt pokrenut je prije otprilike sedam mjeseci, a sve funkcionira kao i kod prave knjižnice. Tako su knjige podijeljene po odjelima – od ljubavnih romana preko knjiga o samopomoći do dječjih slikovnica. Iako su na početku knjižnicu koristili samo zaposlenici gradske čistoće, sada je otvorena za sve koji žele doći čitati ili posuditi knjigu te radi 24 sata dnevno. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najdulje na dva tjedna.

“Mnogi dolaze vidjeti knjižnicu i daju nam dobrovoljne priloge”, kaže Urtekin te dodaje kako im neki čak poštom šalju knjige iz drugih gradova. Osim knjižnice, u istoj zgradi nalaze se još menza i brijačnica pa je ona postala omiljeno mjesto za odmor radnika gradske čistoće.

Radnici planiraju osnovati i pokretnu knjižnicu s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece čije škole nemaju knjižnicu ili je izbor u postojećima vrlo malen.

/Izvor: Index.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar