SMRTONOSNI MESNI NAREZAK Popularni artikl zaražen bakterijom koja ubija trudnice i djecu

SMRTONOSNI MESNI NAREZAK Popularni artikl zaražen bakterijom koja ubija trudnice i djecu

Pojava listeriioze povezane sa zaraženim danskim mesom odnijela je od rujna prošle godine 12 ljudskih života, većinu u zadnja tri mjeseca, objavile su u utorak danske vlasti.

 
Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva objavilo je da je u ponedjeljak napokon utvrđeno da je uzrok zaraze popularni usoljeni mesni narezak Rullepolse, što na danskom znači "rolana kobasica", a koju proizvodi jedan proizvođač u blizini Kopenhagena.
Listerioza može uzrokovati kobne infekcije, posebice kod male djece, starijih i osoba s oslabljenim imunitetom. Osobito opasna može biti za trudnice.
Klinički se najčešće očituje znakovima upale mozga, ali i pobačajem, pojavom mrtvorođenih plodova, septikemijom s općom infekcijom, te, rjeđe, upalom vimena. Bolest se liječi antibioticima i simptomatski.

Od rujna prošle godine zaraženo je 20 ljudi, od kojih je 15 zabilježeno od lipnja. Umrlo je 12 ljudi, prvi 13. rujna, a posljednji 9. kolovoza.
Istraga je pokrenuta tek 26. lipnja i trebalo je više od mjesec dana da se utvrdi izvor zaraze, a to je tvrtka Jorn A. Rullepolser A/S u Hedehusenu, 30 kilometara zapadno od Kopenhagena.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar