Snažna eksplozija u centru grada koji su Rusi okupirali na početku invazije; Lavrov: “Putin nije bolestan!”

Snažna eksplozija u centru grada koji su Rusi okupirali na početku invazije; Lavrov: “Putin nije bolestan!”

Ključni podaci: 96. je dan ruske invazije na Ukrajinu, u tijeku je žestoki ruski napad na Sjeverodonjeck. Borrell: “EU bi uskoro trebao postići sporazum o novom paketu sankcija Rusiji”. Lavrov: “Oslobođenje Donbasa je bezuvjetni prioritet za Moskvu, ostatak Ukrajine neka sam odluči o budućnosti.”

NOVO 9:20 – Ruska agencija RIA Novosti piše da je u ukrajinskom gradu Melitopolju (oblast Zaporižje), kojeg su Rusi okupirali na početku invazije, došlo do velike eksplozije.

– Jutros oko 7:40 snažna eksplozija zatresla je sam centar grada te ga ispunila gustim crnim dimom, kaže član tamošnjeg ruskog vojnog vijeća Vladimir Rogov.

RIA Novosti tvrde da je eksplodirao automobil koji je bio parkiran u blizini jedne od zagrada gradskih vlasti u Melitopolju. Rusi tvrde da iza eksplozije stoji ukrajinska saboterska skupina. Sve ove informacije nije moguće neovisno potvrditi.

9:03 – Članice Europske unije trebale bi tijekom razgovora između dužnosnika postići sporazum o novom paketu sankcija protiv Rusije, uključujući i ograničenja na uvoz ruske nafte, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak.

“Trebamo jednoglasno odlučiti. Bilo je teških pregovora jučer poslijepodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo ovog poslijepodneva moći ponuditi sporazum čelnicima država članica”, rekao je Visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell za radijsku mrežu France Info. Više pročitajte OVDJE.

8:35 – Guverner oblasti Luhansk Serhij Haidai rekao je da ruske snage napreduju na rubovima Sjeverodonjecka i idu prema centru grada.

– Borbe su žestoke i situacija je vrlo teška. Ključna infrastruktura u gradu je uništena, rekao je Haidai.

– Rusi pokušavaju opkoliti Sjeverodonjeck i Lisičansk, a u zadnja 24 sata odbijeno je čak 14 napada okupatora.

Dodao je i da u gradu praktički više nema struje, vode i plina.

8:30 – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je za francusku televiziju TF1 da ruski predsjednik Vladimir Putin nije bolestan.

“Mislim da normalni ljudi na njemu ne vide neki znak bolesti. Predsjednik se u javnosti pojavljuje svaki dan, možete gledati, slušati i čitati njegove govore”, rekao je Lavrov.

Podsjetimo, već mjesecima kolaju glasine da je Putin teško bolestan, a neki su bivši ruski agenti tvrdili i da ima rak. Više o tome pročitajte OVDJE.

7:30 – U svojem najnovijem izvješću o stanju na bojištima u Ukrajini američki Institut za proučavanje rata piše da su 28. svibnja Ukrajinci poduzeli opsegom manji, ali uspješni protunapad u oblastima Herson i Mikolajiv, čime su poremetili plan ruskih snaga da uspostave snažne obrambene pozicije na južnom bojištu.

Iako se čini da Ukrajinci ovim protunapadom neće zauzeti neki značajan teritorij, vjerojatno će poremetiti operacije ruskih snaga i potencijalno prisiliti njihove zapovjednike da u oblast Hersona, u kojoj se trenutno ne nalaze njihove najbolje snage, dovedu pojačanja. Također, ukrajinski protunapad poremetiti će nastojanja Rusa da preuzmu punu kontrolu nad oblasti Herson, smatraju u Institutu za proučavanja rata.

Također, nastavlja se žestoki napad Rusije na Sjeverodonjeck, ali zasad nisu, kako se čini, ostvarili značajan napredak. Ako dođe do urbanog ratovanja, rusko će se napredovanje vrlo vjerojatno dodatno usporiti, smatra ovaj američki Institut. Zbog koncentracije snaga na napad na Sjeverodonjeck, ruske trupe vjerojatno neće biti u stanju poduzeti značajnije operacije na drugim bojištima, naročito jugoistočno od Izjuma te zapadno od Limana, zaključuju u Institutu za proučavanje rata.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar