Snijeg odgodio nastavu i stvorio mnoštvo problema u brojnim mjestima u BiH

Snijeg odgodio nastavu i stvorio mnoštvo problema u brojnim mjestima u BiH

Snježno nevrijeme koje je pogodilo Hercegbosansku županiju proteklog vikenda stvara velike probleme u prometu, a nastava je u nekim školama odgođena.

U Srednju strukovnu školu u Tomislavgradu jutros nisu mogli stići učenici iz udaljenijih sela, pa je odlučeno da se nastava ne održi.

Učenici osnovne i srednje škole u Kupresu sinoć su obaviješteni da danas nema škole.

“Imamo veliki peh, sinoć nam se pokvario veliki višenamjenski radni stroj pa ćemo, pa ćemo zatreba, pokušati angažirati privatne strojeve za daljnja održavanje prometnica. Oko 90 posto prometnica je prohodno, a sporije ide čišćenje lokalnih cesta”, izjavio je kupreški načelnik Zdravko Mioč.

Slična situacija je u Bosanskom Grahovu

“Glavne prometnice uglavnom su prohodne, dok su neke lokalne blokirane snježnim nanosima. Pokušavamo se probiti prema selima, ali problem je što odmah nakon što cestom prođe radni stroj, vjetar ponovno nanese snijeg i kao da stroj nije ni prošao”, kazao je za FENU načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran.

Iz županijskog MUP-a naveli su kako su magistralne prometnice u HBŽ-u uglavnom prohodne. Snježni nanosi na pojedinim dionicama usporavaju odvijanje prometa, pa iz MUP-a pozivaju građane da ne kreću na put bez velike potrebe.

Obilne sniježne padavine uzrokovale su probleme na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Brojni prekidi u snabdijevanju električnom energijom doveli su i do prekida u snabdijevanju grada vodom jer je Fabrika vode u naselju Vitkovići takođe ostala bez struje.

Zbog nemogućnosti zagrijavanja prostorija, u svim osnovnim i srednjim školama danas je otkazana i nastava

Snijeg je uzrokovao otežano kretanje i vozilima i pješacima, a ekipe putne operative su na terenu i vrše neophodno čišćenje.

Snijeg koji i dalje pada, stvorio je brojne probleme na području Unsko-sanskog kantona (USK). Visina snježnog pokrivača u gradskim središtima je skoro 40 centimetara, što je od jučer uslovilo znatno otežano odvijanje saobraćaja, kao i kvarove na elektro-mreži, odnosno prekide u snabdijevanju električnom energijom.

Ipak, situacija se od jutros normalizira. Svi kvarovi na elektro-mrežama su otklonjeni, a i sve raspoložive zimske službe su na terenu.

Nakon višesatnog zatvaranja za kompletan saobraćaj zbog loših vremenskih uvjeta u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj, Granični prelaz Izačić ponovo je otvoren. Na snazi je ostala još samo zabrana saobraćaja za velika teretna vozila.

Kao i obično, zbog konfiguracije terena, poseban oprez vozačima je preporučen na putnim pravcima Bihać – Bosanski Petrovac – Ključ, kao i Bihać – Bosanka Krupa. Otežano je odvijanje saobraćaja i u središnjim gradskim zonama, kao i kretanje pješaka.

Iz Javnog komunalnog preduzeća Komrad Bihać istaknuto je da su sve ekipe konstantno na terenu, te da se bez obzira na intenzitet i količinu padavina sve drži prohodnim i pod kontrolom

Vatrogasci u Bihaću i Velikoj Kladuši imali su nekoliko tehničkih intervencija, koje su se odnosile na uklanjanje drveća sa putnih pravaca. Inače, u posljednja 24 sata na području Bihaća palo je 19 centimetara novog snijega, odnosno više od 20 litara po metru kvadratnom padavina.

Zimska služba Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS), kao i svaki put dosad, revnosno obavlja poslove čišćenja svih manevarskih površina na aerodromu, kako bi se mogli realizovati letovi planirani današnjim redom letenja.

“Jutros su uspješno realizovani letovi za Zagreb i Beč, a let iz Londona je otkazan iz operativnih razloga aviokompanije”, rečeno je FENI iz MAS-a.

Zimska služba će, kako su istakli, i u ostatku dana pratiti situaciju na terenu i obavljati svoj dio posla.

Snijeg, koji je počeo da pada u noći sa subote na nedjelju, nastavio je i noćas. Glavne saobraćajnice u Sarajevu su uglavnom očišćene.

Zimska služba preduzeća Park neprestano je na terenu i nakon jučer cjelodnevnog rada, jutros već nekoliko sati radi poslove uklanjanja (otresanja) snijega sa sadnica manjih stabala i sadnica ukrasnog grmlja, zaštita i sprječavanje oštećenja i štete na javnim zelenim površinama u šest općina Kantona Sarajevo – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku problem su velika i izuzetno visoka stabla čije grane i krošnje su povijene i dolazi do oštećenja grana, lomljenja manjih ili većih dijelova grana i krošnji

“Zabilježena su određena oštećenja na stablima na nekoliko lokacija u gradu, čije grane ili krošnje nisu izdržale težinu snijega”, kazala je Hamza.

Preduzeće Park upućuje apel građanima da vode računa o mjestima kojima se kreću, posebno o drvoredima u kojima se nalaze stara i odrasla stabla.

“Apel se odnosi i da vode računa o mjestima na koja parkiraju automobile, jer iako su stabla pregledana, održavana, ipak zbog snijega koji je izuzetno težak i mokar teško je napravit procjenu u ovakvim situacija”, kazala je Hamza.

Uporedo s poslovima zaštite, sprječavanja i saniranja šteta na zelenilu, ekipe Parka konstantno vrše i ručno – pomoću alata i mašinsko čišćenje parkovskih staza, prolaza, pločnika i stepeništa koja prolaze kroz javne zelene površine koje su u nadležnosti preduzeća Park.

“Kompletna radna snaga i mehanizacija su na terenu već više od 24 sata i ulažu se svi napori kako bi staze kroz zelene površine bile prohodne i očišćene, te omogućeno kretanje pješaka kroz parkove i zelene površine. Radi se i tretiranje staza protiv poledice”, naglasila je Hamza.

Preduzeće Park s obzirom na intenzitet padavina također moli građane za oprez prilikom prolaska kroz parkove, stepeništa i staze, jer snijeg konstantno pada, a posebno u blizini visokih stabala, zelenila i drvoreda.

Zimska služba Parka na terenu ostaje i dalje, a u slučaju potrebe i tokom noći, poručili su iz ovog preduzeća

Zbog uvjeta na putu i neočišćenih određenih dionica na padinskim dijelovima u Kantonu Sarajevo minibuske linije, poput Latinska ćuprija – Komatin, Latinska ćuprija – Jarčedoli, ne dolaze do svojih krajnjih odredišta. Dakle, uslovi su takvi da naši minibusi na padinskim dijelovima ne mogu doći do svojih krajnjih odredišta – izjavila je za Fenu glasnogovornica Centrotransa Irma Helja Begić.

Prema njenim riječima, što se tiče autobuskih linija u javnom gradskom prevozu u Kantonu Sarajevo, one su sve jutros krenule na vrijeme, ali na pojedinim linijama ima kašnjenja od minutu-dvije zbog nedovoljno očišćenih puteva i dionica.

“Molimo naše korisnike usluga da imaju malo razumijevanja ukoliko određena linija kasni minutu – dvije”, kazala je Helja Begić.

Govoreći od međugradskim linijama, Helja Begić ističe da je i tu saobraćanje otežano.

“Saobraćanje je otežano i na ovim dijelovima u Bosni i Hercegovini, jer ceste nisu dovoljno očišćene, naročito na planinskim prevojima Komar, Rogoj, Makljen, Karaula, Oštrelj, Lanište i Koprivnica. Svi autobusi Centrotransa su jutros krenuli uredno i saobraćaju u skladu sa stanjem na putevima u BiH”, kazala je Helja Begić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing