• Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj
  • Snježni problemi u Hrvatskoj

Snježni problemi u Hrvatskoj

Snijeg je već počeo padati na varaždinskom području, pada i u Krapini, a na Biokovu je napadalo već 20-ak centimetara
Zima i dalje pokazuje svoje zube. Iako su tremperature napokon izašle iz ‘debelog’ minusa te se približile ništici, danas nas očekuje snijeg i kiša u većini zemlje. U gorju bi moglo pasti i do 40 centimetara novog snijega.

Snijeg je već počeo padati na varaždinskom području, pada i u Krapini, Križevcima, stigao je i do Zagreba, a na Biokovu je napadalo već 20-ak centimetara.

U Zagrebu je promet usporen jer vozači zbog snijega na cestama voze sporije. ZET javlja da se na području cijeloga grada vozi sporije, ponegdje i u kolonama, zbog čega bilježe odstupanja od predviđenog reda vožnje.

Zbog čišćenja snijega i stvaranja sigurnijih uvjeta na kolniku, privremeno su obustavljene autobusne linije 224 Dubec – Novoselec i 280 Dubec-Sesvete-Šimunčevec, dok skraćeno voze linije 262 Dubec – Kašina – Planina Donja, do starog okretišta Kučilovina, te 274 Dubec – Laktec, do vatrogasnog doma u Cerju.

Cijeli dan oblačno s oborinama

U većini zemlje vrijeme je pretežno oblačno, pada kiša i puše umjeren vjetar. Kiša pada u većini unutrašnjosti, ali i na obalnom području. Temperature su naglo porasle pa se u Zagrebu, primjerice, u 14 sati mjeri 8 stupnjeva Celzijevih, a slične su temperature i u ostatku Hrvatske. Najhladnije je na Zavižanu gdje je -1 stupanj Celzijev, a najtoplije je na Komiži u kojoj je izmjereno 14,7 stupnjeva.

Sutra bi pak u cijeloj unutrašnjosti i u gorju trebao padati snijeg, dok se za obalna područja prognozira kiša.

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio kako će danas biti većinom oblačno s povremenom kišom, na Jadranu i s lokalnim pljuskovima te grmljavinom, a uz pad temperature zraka u unutrašnjosti se očekuje snijeg.

Najviše oborina, ponegdje i obilnih, bit će poslijepodne i potkraj dana. U unutrašnjosti se očekuje uglavnom između 10 i 30 centimetara novog snježnog pokrivača. U kontinentalnim krajevima jugozapadni vjetar poslijepodne će okrenuti na umjeren, povremeno jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo potkraj dana okrenut će na sjeverozapadnjak i buru. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9, na Jadranu od 9 do 14 °C, poslijepodne i navečer u osjetnom padu.
Ujutro se u unutrašnjosti kiša može smrzavati u dodiru s tlom, a zatim će najprije u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu prijeći u snijeg. Očekuje se stvaranje novog znatnog snježnog pokrivača u visini od 10 do 40 cm.

Na kopnu će puhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar koji će poslijepodne okrenuti na sjeveroistočni. Na Jadranu jako do olujno jugo i južni vjetar, a prema kraju dana će okrenuti na zapadnjak i buru. Najniža jutarnja temperatura većinom od -2 do 3, na moru od 3 do 8 °C. Najviša dnevna od 4 do 9, na Jadranu od 9 do 14 °C, a prema večeri osjetno zahladnjenje.

Zbog obilnog snijega Meteoalarm je izdao upozorenja za cijelu unutrašnjost: narančasta uzbuna proglašena je za sjeverozapadni dio Hrvatske, Liku, Gorski kotar i Banovinu, dok je žuta na snazi za Slavoniju i Baranju.

Snijega će najviše biti u Lici i Gorskom kotaru, do 40 cm, dok će u drugim predjelima pasti 10 do 15 centimetara snijega.

Za Istru i sjeverno primorje na snazi je crveno upozorenje zbog najavljene obilne kiše, koje bi moglo pasti čak do 100 litara po četvornom metru pa su moguće bujične poplave. Za ostatak priobalja na snazi je narančasta uzbuna.

Ukinuti zimski uvjeti na dubrovačkom području

Cestovni promet na širem dubrovačkom području u petak je normaliziran, a na svim cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su ukinuti zimski uvjeti, doznaje se iz Centra 112, a meteorolozi za danas najavljuju obilnu kišu te jako i olujno jugo.

Promet je potpuno normaliziran nakon što je snijeg koji je pao prije dva dana u noći s utorka na srijedu, prouzročio kolaps, pa je tako u srijedu ujutro na području Dubrovnika prometovalo samo pet autobusa javnog gradskog prijevoza starije proizvodnje.

Prema informacijama dubrovačkoga gradskog prijevoznika Libertas, sve gradske i županijske linije sada voze redovito prema važećem rasporedu.

Jutros u 8 sati u Dubrovniku je izmjereno 7,6 Celzijevih stupnjeva, a meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za danas najavljuju obilnu kišu s mjestimičnim jakim pljuskovima uz jako i olujno jugo. Meteoalarm za dubrovačko područje izdao je narančasto upozorenje.
Vecernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar