Tužiteljstvo BiH istražuje je li iz predmeta “Elipsa” nestalo 70.000 maraka

Tužiteljstvo BiH istražuje je li iz predmeta “Elipsa” nestalo 70.000 maraka

U Tužiteljstvu BiH donijeta je naredba da se utvrdi je li nestalo 70.000 maraka iz predmeta “Elipsa”, pokrenutog zbog utaje poreza.

Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), među izuzetim predmetima 2011. godine u predmetu “Elipsa” bilo je i novca. Sumnja se da je nestalo 70.000 maraka, javlja Birn.

Na upit je li nestao novac iz predmeta „Elipsa“ i je se o tome vodi istraga, Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, rekao je da nema komentara.

Prethodno je iz Tužiteljstva BiH potvrđeno da provjeravaju navode o nestanku 55.000 maraka iz predmeta koji je vođen protiv Milorada Milakovića i drugih zbog organiziranja prostitucije. Milaković je 2004. godine postigao sporazum sa Tužiteljstvom BiH, ali zbog bjekstva nekih od optuženih predmet nije zatvoren.

Nakon što je tužitelj Oleg Čavka, koji je bio zadužen za predmet Milaković, otišao na bolovanje, u studenom 2010. godine donesena je naredba da se predmet-novac koji je pohranjen u Tužiteljstvu BiH izuzme s ciljem dostavljanja Sudu BiH.

Tu naredbu je potpisao tužitelj Božo Mihajlović. U Sudu BiH nam nisu odgovorili da li im je dostavljen novac.

Početkom prošle godine, osoba koja je bila u bjekstvu iz predmeta Milaković i za kojim je raspisana potjernica, preko beogradskog odvjetnika stupio je u kontakt s odvjetnikom u Sarajevu sa ciljem priznanja krivnje.

Unatoč pokušajima da postigne sporazum o priznanju krivice sarajevski advokat nailazi na „zatvorena vrata“ u Tužilaštvu BiH. Nakon urgencije prema kabinetu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH saznaje da je predmet u međuvremenu vraćen tužitelju Čavki.

Uskoro biva suspendiran glavni tužitelj Tužiljstva BiH Goran Salihović. Uvidom u dokaze postupajući tužilac vidi da nedostaje novac koji je pohranjen u Tužilaštvu BiH.

Grubešić je potvrdio da se provjeravaju navodi o mogućem nestanku novca iz predmeta Milaković.

Novac u predmetu Milaković tokom istrage su oduzeli pripadnici SFOR-a. Branilac koji traži da se vrati novac nakon sporazuma koji je postigao Milaković dobija odgovor da se novac nalazi u SFOR-u. Nakon obraćanja SFOR-u, ipak doznaje da je novac u Tužiteljstvu BiH.

Komentirajući događanja u Tužiteljstvu BiH a vezano za oduzete predmete, među kojima je i novac, advokatica Vasvija Vidović je kazala da „ovakvi propusti ostavljaju široko polje za manipulacije“.

Sporni novac nije bio predmet optužnice protiv Milakovića i drugih, pa nije ni obuhvaćen presudom Suda BiH.
Tužilac Čavka je potvrdio da je podnio prijavu Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH a zbog radnji koje je poduzimao tužilac Mihajlović.

Ured disciplinskog tužioca je potvrdio za BIRN BiH da je registrirao nakon medijskih objava 4. siječnja predmet protiv zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića u vezi iznesenih navoda o mogućoj povredi dužnosti. Potvrdili su da su dva dana kasnije zaprimili i pritužbu tužioca Čavke u vezi istih navoda.

„Razlozi pritužbe će biti razmotreni u prethodno registriranom predmetu Ureda“, kazali su u Uredu disciplinskog tužitelja, naglasivši da postupaju po načelu povjerljivosti do donošenja odluke.

U predmetu “Elipsa”, Ivica i Damir Ćuk su u studenom prošle godine pravosnažno osuđeni zbog utaje poreza na po četiri godine zatvora kao i na po 80.000 KM novčane kazne. U ovom predmetu je osuđena i firma “Elipsa” iz Posušja, koja je kažnjena sa 100.000 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar