ŠOKANTAN UDAR NA EUROPSKU UNIJU: Sjedinjene Američke Države uvode carine na škotski viski, talijanski sir, francuska vina…

ŠOKANTAN UDAR NA EUROPSKU UNIJU: Sjedinjene Američke Države uvode carine na škotski viski, talijanski sir, francuska vina…

 

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio je popis sa stotinama europskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu. Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. listopada.

Na popisu za nove carine nalazi se niz europskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac, ali u mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja EU-a, primjerice na njemačku kavu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Reuters.

Washington će također nametnuti carine od 10 posto za europske putničke zrakoplove, što bi moglo pogoditi američke tvrtke koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara. Carine međutim neće biti nametnute za europske dijelove za zrakoplove koji se sastavljaju u Airbusovoj tvornici u Alabami, kao ni na europske dijelove za zrakoplove Boeing.

SAD neće nametnuti carine od 100 posto ni na jedan proizvod, premda mu odluka WTO-a to omogućuje, kako bi ostavio otvorena vrata za mogući dogovor s Europskom unijom, rekao je jedan američki dužnosnik za dpa. Kako navodi ta agencija, odluka WTO-a uključuje dosad najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protumjere kako bi se razriješio neki trgovinski spor.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing