SOLARI NA KROVOVIMA U FBiH: Ministar tvrdi da je interes velik, no nedostaje kapaciteta na prijenosnoj mreži

SOLARI NA KROVOVIMA U FBiH: Ministar tvrdi da je interes velik, no nedostaje kapaciteta na prijenosnoj mreži

Sve je veći interes za solarne elektrane za vlastite potrebe, rekao je federalni ministar, energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić na sastanku delegacije Vlade Federacije BiH sa gospodarstvenicima u Gračanici.

Na sastanku u Gračanici iskazan je interes za izgradnju dodatnih solarnih elektrana, priopćeno je iz Federalnog ministarstva, energije, rudarstva i industrije nakon posjete.

“Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je po tom pitanju već obavilo svoj dio posla. Donošenjem tri energetska zakona u 2023. godini osigurali smo lakše procedure i ubrzanje administrativnih procesa, i uskladili ih s propisima EU. Da bi zakoni postali operativni neophodno je da se donese preko 50 podzakonskih akata u čiju izradu je uključeno više institucija. Skoro svi ti akti su već završeni, ali treba riješiti ograničenja energetskog sustava”, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

On je dodao na najveći problem predstavljaju prijenosni kapaciteti koji se odnose na državnu firmu Elektroprijenos. Taj posao sad predstoji, ali je vrlo bitno da postoji proračun predviđen za izgradnju dodatnih prijenosnih kapaciteta.

Spremna brojila za solarne elektrane za vlastite potrebe – prosumere

Zbog trenutne otkupne cijene električne energije i nedovoljnih prijenosnih kapaciteta polako se gubi interes za izgradnjom solarnih elektrana, ali se povećava interes za gradnjom solarne elektrane za vlastite potrebe. I u tom segmentu je završena zakonska regulativa i svi podzakonski akti. “Elektroprivreda je tehnički potpuno spremna da to provede, brojila za prosumere su spremna i za domaćinstava i za gospodarstvo. Osim toga, ministarstvo za 2025. godinu priprema program financiranja za izgradnju solarne elektrane za vlastite potrebe za naše gospodarstvo”. kazao je ministar Lakić.

Kako se navodi u priopćenju, bilo je riječi i o karbon taksi koja će opteretiti bh. gospodarstvo u budućem razdoblju (CBAM).

“Ukoliko ne završimo naše obveze ovo će biti najveći udar na naše gospodarstvenike. Zbog toga je od izuzetne važnosti da što prije donesemo državni Zakon o električnoj energiji, tržištu i prijenosu električne energije, kojim bismo uspostavili i bosanskohercegovačku burzu električne energije”, naveo je Lakić.

Foto: Ceteor

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar