Šoljić: Da nije osnovana Herceg-Bosnu bi danas trebalo osnovati

Šoljić: Da nije osnovana Herceg-Bosnu bi danas trebalo osnovati

Vlado Šoljić predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, osvrnuvši se na vrijeme osnutka HZ-HB, kazao je kako su tada razlozi bili gotovo pa isti kao i danas, osim što se danas ne puca.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru jučer su predstavnici političkog i društvenog života Hrvata u BiH obilježili 27. godišnjicu formiranja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne-tijela koje je imalo zadaću u bremenitim vremenima raspada središnjih institucija zaštititi prostore na kojima žive Hrvati i obraniti ih od agresije.

Bez Hrvata ne bi bilo BiH

Vlado Šoljić predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, osvrnuvši se na vrijeme osnutka HZ-HB, kazao je kako su tada razlozi bili gotovo pa isti kao i danas, osim što se danas ne puca.

„Da nije osnovana trebalo bi je danas osnovati. Sotonizacija koja je izvršena nad Herceg-Bosnom je toliko drastična da ljudi ne mogu vjerovati činjenicama. Treba jasno reći-da nije bilo Herceg-Bosne ne bi bilo ni neovisne Bosne i Hercegovine“, naglasio je Šoljić, dodavši kako je činjenica da bez Herceg-Bosne i Hrvata ne bi bila donesena odluka u Skupštini BiH o neovisnosti niti bi referendum prošao.

Ove činjenice dovoljno govore o tomu, kazao je Šoljić, da su Hrvati i Herceg-Bosna bili glavni faktori u formiranju neovisne BiH, a koja je uvijek

Upitao se i zašto danas nekomu treba da širi mržnju i dijeli narode te je podsjetio kako su tadašnji Muslimani i Srbi prije Hrvata osnovali slične organizacije, poput Muslimanskog vijeća i Patriotske lige.

Kada je pak riječ o obrani, Šoljić je istaknuo kako su Hrvati dali ključni doprinos, ilustriravši to činjenicom kako bi bez Hrvata Mostar bio u okruženju, kao što se dogodilo sa Sarajevom.

„Da su Sarajevo i Mostar bili u okruženju, BiH ne bi izdržala“, poručio je Šoljić.

Govoreći o brojnim pokušajima blaćenja Herceg-Bosne kao i hrvatskog naroda u cjelini, Šoljić je poručio kako će Hrvati u Bosni i Hercegovini biti ravnopravni ili ove države neće biti.

Ključni razlozi

Ratna opasnost, potreba zaštite i očuvanja hrvatskog naroda u BiH od nametnute agresije, kao i nepostojanje središnjih državnih institucija koje bi se uhvatile u koštac sa sve složenijom vojno-političkom situacijom koja je u jesen 1991. godine u Bosni i Hercegovini prijetila potpunim izostankom materijalno-pravne sigurnosti njenih građana bili su ključni razlozi zbog kojih je hrvatski narod u BiH odlučio povući povijesni i, pokazalo je vrijeme, spasonosni potez-osnutak Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Ova organizacijska cjelina unutar BiH ne samo da je obranila hrvatski narod, već u konačnici omogućila i preživljavanje Bosne i Hercegovine u vrijeme kada političko Sarajevo potpuno nezainteresirano okreće glavu od prvih napada i zločina nad Hrvatima u selu Ravno.

Hrvati su kroz Herceg-Bosnu prvi organiziralo pružili otpor agresiji, očuvali velik dio teritorija BiH te svojim glasovima omogućili proglašenje neovisnosti BiH, nadajući se ustroju pravedne države na temeljima ravnopravnosti i pune konstitutivnosti koju danas, nažalost, nemaju. Herceg-Bosna je bila i ostala način iskazivanja težnje hrvatskog naroda za ravnopravnošću u BiH.

Ove nedjelje, 18 studenog prisjećamo se osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, političkog entiteta koji je nastajao u vremenu za čije je potpuno razumijevanje potrebno shvatiti cjelinu, kontekst i složenost tadašnjih događaja, kao i izuzetnu slojevitost koja se ogledala i u stalno prisutnoj prijetnji za opstanak, a samo formiranje bilo je uvjetovano potrebom za stvaranje sustava koji će pružiti učinkovit odgovor na brojne izazove koji su pratili raspad središnjih institucija. Dodajmo tomu i kako su predstavnici srpskog i tada muslimanskog naroda već bili ustrojili svoje nacionalne institucije, tako da je ustroj HZ-HB bio jedini način i put koji su Hrvati imali.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar