Španjolska medicinska sestra izgleda preboljela ebolu

Španjolska medicinska sestra izgleda preboljela ebolu

Kod španjolske medicinske sestre koja se virusom ebole zarazila dok je brinula o dvojici zaraženih svećenika u madridskoj bolnici i prva je osoba kojoj je virus prenesen izvan zapadne Afrike, izgleda da je preboljela bolest, izvijestila je španjolska vlada. 

Testovi danas napravljeni 44-godišnjoj Teresi Romero, primljenoj početkom mjeseca u bolnicu s visokom temperaturom i koja je liječena u izoliranoj jedinici u posebno prilagođenoj bolnici u središtu Madrida, pokazali su se negativnima na virus ebole, stoji u priopćenju. 



Test se na pacijentu kod kojega postoji sumnja od zaraze nekom bolešću mora provesti ponovno nakon 72 sata, kako bi se u potpunosti odagnala sumnja u to da je bolestan. 



Romero je je liječena serumom koji sadrži antitijela virusa ebole osoba koje su preživjele bolest i još nekoliko lijekova čije nazive vlasti nisu navele. Jedan od njih je i eksperimentalni antiviralni lijek favipiravir, prenosi list El Mundo.



Romero je jedina poznata osoba oboljela od ebole u Španjolskoj. Još petnaest ljudi je u bolnici, među njima i muž Terese Romero, gdje su na promatranju kako bi se otkrili eventualni znakovi ebole.

/hrt.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar