• Španjolska i Švedska u finalu Europsog rukometnog prvenstva
  • Španjolska i Švedska u finalu Europsog rukometnog prvenstva
  • Španjolska i Švedska u finalu Europsog rukometnog prvenstva
  • Španjolska i Švedska u finalu Europsog rukometnog prvenstva

Španjolska i Švedska u finalu Europsog rukometnog prvenstva

U fenomenalnoj utakmici Španjolske i Francuske (27-23) gdje je i ta moćna Francuska doživjela krah, Španjolci su igrali impresivnu obranu. I sve ono što bi prošlo iza leđa ‘kamene’ defenzive, pokupio bi sjajni golman Corrales.

Francuzi su imali i četiri sedmerca, ali realizirali su tek jedan! Razlog? Arpad Šterbik. Legendarni golman ušao je u 39. godinu života, ali i dalje radi čuda na golu. Nije bio u planu izbornika Jordija Ribere, no zbog ozljede Pereza De Vargasa Šterbik je pozvan za završnicu Eura.

– Bio sam kod doktora na pregledu u Skoplju i sjedio u čekaonici. Bilo je oko 10:30 sati kad mi je zazvonio mobitel. Rekli su mi da me trebaju i već u 14:30 sam bio na avionu. Došao sam na večeru, malo se odmorio i evo me – rekao nam je legendarni golman pa nastavio:

– Nisam se stigao vidjeti s prijateljima jer sam iz Skoplja stigao u Ljubljanu pa odmah morao za Zagreb. Ali, bit će vremena za sve.

On je u karijeri osvojio dvije bronce u dresu Jugoslavije, a sa Španjolskom broncu i srebro. Uskoro će promijeniti i klub, naime, iz makedonskog će Vardara otići u mađarski Veszprem, sad već bivši klub našeg Mirka Alilovića.

Po pitanju naše reprezentacije ima samo riječi hvale.

 Drama u Areni! Šveđani ušli u finale EP-a nakon produžetaka

Veličanstveni Andreas Palicka s 20 obrana i nevjerojatni Mattias Zachrisson sa osam golova odveli su fantastičnu Švedsku u finale Europskog prvenstva. Pobijedili su Dansku 35-34 nakon produžetaka i tako zaključili rukometni dan u Areni Zagreb s novim velikim iznenađenjem.

No, moglo je to i puno mirnije. Šveđani su tijekom cijele utakmice vodili, imali i pet razlike na početku drugog poluvremena, čak i tri razlike dvije minute prije kraja utakmice. No tada su stali, Danci zabijaju na brzinu, a gol vrijedan produžetaka zabio je Lasse Svan Hansen u posljednjoj sekundi utakmice.

I kad se činilo da bi se Švedska mogla raspasti u produžetku, oni su hladno zabijali iz napada u napad, ponovno bili u minimalnoj prednosti pred Dancima i pokazali zašto ih je i Ivano Balić prije početka Europskog prvenstva smatrao potencijalnim iznenađenjem.

Nevjerojatan dan imao je već spomenuti Zachrisson koji je Dancima trpao cijelu utakmicu s desnog vanjskog. I ne bi to bilo ništa čudno da Zachrisson nije – desno krilo. Čovjek je morao igrati na poziciji koja nije njegova zbog ozljeda Lagergrena i Jakobssona i snašao se fantastično.

A sve to ne bi bilo moguće da Šveđani nemaju takve golmane. Jednu utakmicu brani Appelgren, drugu Palicka, a izborniku je apsolutno svejedno koga stavi. Palicka je danas bio na 39 posto obrana i potpuno izludio Dance. Odličnu utakmicu igrali su i Ekberg i Gottfridsson sa sedam golova te Arnesson, inače igrač njemačkog drugoligaša Bergischera, koji je zabio šest golova.

Nedjeljni finale tako će biti potpuno neočekivan, Švedska – Španjolska, dvije momčadi koje je malo tko mogao vidjeti tamo. Švedska je do finalne utakmice došla uz tri poraza i nevjerojatan rasplet nakon što su izgubili od Islanda, Norveške i Francuske. Španjolci su, pak, izgubili u dvije utakmice na prvenstvu, najprije od Danske, a onda i od Slovenije.

No, ovo će biti nešto sasvim drugačije. Na jednoj strani Palicka, Appelgren, Zachrisson, Gottfidsson, Ekber, a na drugoj Entrerrios, Dušebajev, Aguinagalde i veliki Arpad Šterbik. Pa neka pobijedi bolji…

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar