Španjolski vojnik pronašao djecu iz ratnog Mostara: Skrivao nas je od granata, davao lizala, bombone…

Španjolski vojnik pronašao djecu iz ratnog Mostara: Skrivao nas je od granata, davao lizala, bombone…

Španjolski vojnik pri UNPROFOR snagama Salvador Andres Pelaez podijelio je sjećanja u Facebook grupi “Bosnia Veterans” iz tada ratom zahvaćene zemlje i izrazio želju da se poveže s djecom iz BiH koje je u tom razdoblju upoznao.

Nije prošlo puno vremena da se raširila vijest preko medija i javila su se djeca s fotografije, sada već odrasle osobe.  Naime, na ratnim fotografijama sa španjolskim vojnikom bili su Mostarci Sabina Šegetalo-Baralija, Zlatko Pobrić i Haris Behram. Kako javlja N1, Pobrić je stupio u kontakt s vojnikom. Šegetalo – Baralija mu je poslala poruku, na koju još s nestrpljenjem čeka odgovor. Šegetalo-Baralija se prisjeća da su se UNPROFOR-ci uvijek “vrtili” ispred zgrade s djecom.

“Davali su nam lizala, bombone, slikovnice i s obzirom na to da su znali kada će pasti granate, sakrili bi nas u transporter ili sklonili u podrume”, priča Šegetalo- Baralija, djevojčica koja se nalazi u sredini fotografije koju je objavio španjolski vojnik.

Podsjetimo, Španjolac je podijelio fotografije iz Jablanice i Mostara, gdje je bio raspoređen kao dio UN mirovnih snaga, uz dirljivu poruku. “Fotografije pokazuju djecu s kojom sam proveo mnoge dane kroz igru i zabavu, onoliko koliko sam im mogao pružiti tijekom djetinjstva”, napisao je Pelaez i nije dugo čekao da uspostavi kontakt s tadašnjom djecom iz Mostara.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar