Split: 25-godišnji napadač je smaknuo dilere koji su mu ucjenjivali brata

Split: 25-godišnji napadač je smaknuo dilere koji su mu ucjenjivali brata

Osumnjičeni za trostruko ubojstvo rafalima iz kalašnjikova u subotu poslijepodne je Filip Zavadlav (25), pomorac iz Splita 

Tri osobe ubijene su danas oko 15.35 u samom centru grada, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici. Dvojica muškaraca preminula su na mjestu napada, dok je treći nešto kasnije preminuo u KBC-u Split. Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak.

Paić i Boban izgubili su život na mjestu događaja, dok je Torlak kasnije preminuo u bolnici. Ubojica, odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci, odšetao je nakon pucnjave put Marjana, a pritom su ga mobitelom snimili prolaznici koji su svjedočili pokolju. Uskoro su centar grada preplavili policajci i krenula je potraga za ubojicom. Imena ubijenih uskoro su bila poznata, a osobe koje su se spominjale kao ubijene redom su povezane s narkomiljeom.

Nakon višesatne potrage, zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinke Marko Serdarević obratio se oko 18 sati javnosti s potvrdom da je policija zbog povezanosti s pucnjavom u Splitu koja je rezultirala s tri smrtna slučaja privela dvije osobe, te da nad njima provode istražne radnje. Uhićenja su provedena u kafiću na Spinutu. Prema prvim informacijama, počinitelj je Filip Zavadlav (25), pomorac iz Splita. Prema prvim informacijama, osveta je motiv ovog krvavog pohoda.

Mladić kojega se sumnjiči da je počinio zločin, prema tim informacijama, bio je zadnjih mjeseci žrtva zlostavljanja dilera zbog navodnog duga koji je prema njima imao njegov brat. Četvrtog na popisu za likvidaciju je, također prema neslužbenim informacijama, tražio kod njegove kuće, ali nije ga bilo.

“Do travnja je bio na brodu, na kojem je proveo 14 mjeseci. Inače je živio uredno, sportaš je, osvajao je puno medalja u taekwondou. Kad se vratio s broda, trojica ubijenih dolazila su mu doma prijetiti zbog navodnih dugova njegova srednjeg brata. U rujnu su mu čak prijetili i nožem, od tada je potpuno rastrojen”, ispričali su svjedoci za Slobodnu Dalmaciju.

Tko je ubojica?

Filip Zavadlav je mladić sa splitskih Skalica koji je, prema neslužbenim informacijama, osim trojice sada pokojnih planirao smaknuti još najmanje dvije osobe od kojih je jedna Jerko M. Razlog je što su mu maltretirali brata koji je ovisnik o drogi te je ostao dužan novac.

Policija je stoga odmah nakon ubojstava pokušavala doći do Jerka M. kako bi ga sklonili zbog njegove sigurnosti, ali on je odlučio sam naći sklonište. Ta informacija daje drugo svjetlo na činjenicu da je u policiju doveden Branko M., Jerkov brat, za kojeg se govorilo kako je priveden zbog ubojstva. Ako se ova verzija priče da je i Jerko bio meta pokaže točnom, onda je Branko ustvari sklonjen da ne bi postao slučajna meta jer on, za razliku od brata i oca im, nema veze s kriminalnim miljeom.

Također, mladić koji je uhićen na Skalicama je brat Filipa Zavadlava i policija ga je odvela kako bi im pomogao u rasvjetljavanju svih okolnosti. Nije za sada sigurno da je uopće znao što mu brat smjera i da ima ikakve veze sa smaknućima osim kao žrtva droge i kamatarenja. Tko su ubijeni? Torlaka i Paića povezuju s narko miljeom. Jurice Torlak je otprije imao postupak za izazivanje prometne nesreće u kojoj je usmrtio osmogodišnju djevojčicu. Za to je odslužio tri godine zatvora, a u prometnoj nesreći je na motociklu s njim bio Vedran Biuk, poznati splitski diler. Torlak je prije par godina brutalno pretučen na području Skalica kada mu je na glavu stavljena vreća te su ga mlatili letvama. Tada su ga na Hitnoj pomoći jedva “zakrpili”, a napadači nikada nisu uhićeni. U međuvremenu je počeo dilati na sitno. Paić je u kratko vrijeme dva puta uhićen s drogom, od toga jednom s 50 grama heroina. Međutim, postoji i verzija kao je ubijen samo zato jer je bio na motociklu Jerka M., a ubojica ga je izrešetao s leđa misleći da ubija Jerka. Boban se s Torlakom družio na Matejuški, s drogom nije zatečen, a stanarima tog predjela je poznatiji je po brzim vožnjama motorom, piše Slobodna Dalmacija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar