U Hrvatskoj se otvara prvi kafić u kojem će raditi osobe s Down sindromom

U Hrvatskoj se otvara prvi kafić u kojem će raditi osobe s Down sindromom

“Buba bar”, prvi kafić u Hrvatskoj u kojem će pića spremati, točiti i posluživati osobe s Down sindromom i intelektualnim teškoćama, pred samim je otvorenjem: prostor u centru Vinkovaca je uređen.

Budući zaposlenici su spremni i nestrpljivi da počnu raditi i čeka se još samo zadnji korak – dobivanje uporabne dozvole, te bi Vinkovčani, prema procjenama, kavu u Buba baru mogli popiti već krajem siječnja.

“Bit će to prvi primjer socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj”, istaknuo je predsjednik Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara Tomislav Velić za Jutarnji list, koji već više od tri godine gura ovaj projekt, a u prosincu 2016. pokrenuo je crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo.

“Mi se dvije i pol godine bavimo realizacijom ove ideje otkako smo je javno najavili. Isprva smo željeli zakupiti neki manji prostor, ali smo u partnerstvu s Gradom Vinkovcima pronašli prilično velik i kvalitetan prostor koji je bio u derutnom stanju. Dok smo kroz projekte i uz pomoć Grada prikupili novac i sredili bar, sve je potrajalo”, poručio je Velić.

U izgradnju, unutrašnje uređenje i prilagodbu prostora udruga je uz pomoć Grada Vinkovaca uložila između šest i sedam milijuna kuna.

Iako nije otvoren, jedna je od velikih koristi Buba bara, rekao je Velić, ta što je ova ideja pridonijela zakonskoj izmjeni prema kojoj će osobe s invaliditetom moći raditi a da ne izgube invalidninu.

“Ove dvije godine radili smo parcijalno i zaposlenici su dobivali iskustvo u našoj ‘putujućoj’ kućici tijekom raznih manifestacija. Uvidjeli smo kako osobe s invaliditetom znaju i žele raditi. Naš je cilj da ti ljudi zarade”, istaknuo je Velić.

Dodao je i kako je plan da u Buba baru zaposle sedam osoba s invaliditetom (OSI), a da tijekom najviše šest mjeseci imaju zaposleno 10 do 12 OSI.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar