Rama nakon Drugog svjetskog rata: Oduzimanje matica

Rama nakon Drugog svjetskog rata: Oduzimanje matica

Ramska je župa imala stare matice od 1773. godine, uredne i vrijedne, ali su stradale u knjižnici i arhivu kad su partizani zapalili crkvu 1942. One matice koje su se upotrebljavale za tekuće potrebe od 1884. do 1942. godine tada su ostale u samostanu neoštećene. Njih je, međutim, fra Viktor Slišković, ponio sa sobom u Tomića kuću kamo je morao odseliti kad su partizani zaposjeli samostan. Kad su ujesen iste godine došli četnici i zapalili Šćit, izgorjele su i te matice. Marljivost franjevačkih bogoslova pomogla je da se uspostave nove matice, prepisane iz arhiva Ordinarijata, gdje su se po propisu svake godine morale slati kopije matica. Kako neka godišta nisu bila poslana, to su matice bile manjkave pa su fratri za vrijeme rata pokušavali naknadno popuniti izostavljeno.

Ovako prepisane i nepotpune matice ipak su dobro služile dok nije u siječnju 1949. godine izišla naredba nove vlasti da se crkvene matice predaju državnom matič­nom uredu. Fra Franjo Vrdoljak predao je gračačke i doljanske matice 20. siječnja iste godine, a fra Jerko je pokušavao dokazati da šćitske matice ne padaju pod udar ove naredbe, jer one su samo prijepisi izgorjelih šćitskih matica. Na sve ovo vlast je odgovorila kaznom od 2.000 dinara na štetu fra Jerke, oduzevši mu k tome još dvije sobe u prizemlju samostana.

Kad je fra Jerko predavao matice Narodnom odboru sreza Prozor, obećano mu je da će se matice vratiti 1952. godine dok se prepišu. Međutim, novi su gospodari bili brzi na oduzimanju, a spori na vraćanju. Nigdje u Bosni matice nisu vraćene 1952. godine. Na Šćitu je fra Ivo Žilić prepisao te matice, radeći od 25. travnja 1961. do 15. siječnja 1962. Tek kad je matični ured dobio prijepis matica, stare su, podobro uništene, vraćene župnom uredu na Šćitu 6. svibnja 1962. godine.

 

Fra Ljubo Lucić, Rama kroz stoljeća

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar