Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Europska BiH na ljeto

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Europska BiH na ljeto

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini predložit će u ponedjeljak Vijeću za vanjske poslove (FAC) EU-a stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za BiH koji bi trebao stupiti na snagu na ljeto, skoro sedam godina od njegova potpisivanja.

Kako je objavio Avaz, u pripremnom dokumentu za sjednicu FAC-a koja će se održati u ponedjeljak najavljeno je aktiviranje ovoga sporazuma koji bi trebao deblokirati europski put za BiH. Dodaje se da će uzimanje u obzir zahtjeva BiH za članstvo u EU-u umnogome ovisiti o napretku u provođenju reformi u sljedećim mjesecima.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će stupiti na snagu dva mjeseca nakon što Vijeće za vanjske poslove usvoji formalnu odluku, a to bi se moglo dogoditi početkom ljeta", ističe se u objašnjenju FAC-a.

Dodaje se da će pravni postupak biti pokrenut ubrzo nakon sjednica Vijeća za vanjske poslove i očekuje se da će potrajati nekoliko tjedana. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) za BiH još uvijek nije stupio i u primjeni je privremeni sporazum.
Stupanje na snagu SSP-a rezultat je usvajanja izjave o reformama na koje su se vlasti BiH obvezale na temelju nove njemačko-britanske inicijative.

U prvi plan ove inicijative stavljaju se ekonomske i strukturne reforme nasuprot političkim temama, poput ustavnih promjena i presude Sejdić-Finci, oko čije se provedbe vladajuće političke stranke godinama nisu mogle usuglasiti.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar