Spriječite pretilost kod djece, servirajte hranu u manjim posudama

Spriječite pretilost kod djece, servirajte hranu u manjim posudama

Nedavno istraživanje pokazalo je da bi jedan od načina smanjenja pretilosti kod djece mogao biti serviranje hrane u manjim tanjurima ili zdjelama.

U prvom je eksperimentu sudjelovalo 69 predškolaraca, kojima su istraživači dali zdjele zapremnine od 220 do 450 grama i u njima im servirali žitarice s mlijekom. Postupno su ih dodavali dok djeca nisu rekla da im je dosta.

Oni koji su imali veće zdjele tražili su 87 posto više žitarica s mlijekom, a težina i spol djece nisu utjecali na količinu hrane koju su tražili.

Drugi je eksperiment obuhvatio 18 osnovnoškolaca kojima su također dali manje i veće zdjele. U stolove za kojima su djeca jela ugrađene su skrivene vage koje su mjerile količinu porcije i pojedene hrane svakog djeteta.

Djeca s većim zdjelama tražila su 69 posto više žitarica i mlijeka te su pojela 52 posto više od onih s manjim zdjelama, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Pediatrics, piše WebMD.

''Veće zdjele mogu navesti djecu da zatraže gotovo dvostruko više hrane, što dovodi do povećanja unosa ili bacanja hrane'', izjavio je Brian Ven Ittersum, profesor bihevioralne ekonomije na Sveučilištu Cornell.

''Ova saznanja pokazuju da bi serviranje hrane djeci u manjim zdjelama moglo biti jednostavno rješenje za sve one koji brinu zbog količine kalorija koju njihova djeca unose.''

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar