• Spust biciklom niz skijašku stazu
  • Spust biciklom niz skijašku stazu
  • Spust biciklom niz skijašku stazu
  • Spust biciklom niz skijašku stazu

Spust biciklom niz skijašku stazu

“Bicikl treba da bude bicikl, nikako motocikl opremljen svim i svačim, osim motorom”. Zvuči poznato? Naravno! Stara je to filozofija austrijskog maga biciklizma Maxa Stöckla. Gledali smo ga u veljači prošle godine u jurnjavi niz vulkan u Nikaragvi i lovu na brzinski rekord te ostvarene brzine od 164.95 km/h.

Stöckl je ovih dana ponovo u akciji. Ovako, Alpe, Hahnenkamm i Kitzbuehel, asocijacija su na skijanje zar ne? Da, ali ne mora nužno. Max Verstappen i Marc Marquez jurili su tom stazom u F1 bolidu, odnosno MotoGP dvotočkašu pa se sasvim logičnim činilo da bi mogao uslijediti netko tko će se spustiti biciklom. Dakle, sada smo i taj “nedostatak” nadomjestili.

“Vožnja niz zaleđenu stazu potpuno je drugačija od svega što sam dosad radio. Premašena su očekivanja. Bilo je mnogo zabavnije nego sam mislio da će biti, kazao je Stöckl. Spustio se nekoliko puta i uspio ostvariti brzinu od 106km/h. Ideja je, kako kaže, bila da se uradi nešto neobično uoči predstojeće skijaške utrke na toj stazi 20. siječnja. I u tome je i uspio.

Zaraženi “virusom brzine”, Stöckl i njegova ekipa uspjeli su još 1999. godine postaviti brzinski rekord na snijegu, potom su trag brzinom od 187 km/h napravili na čileanskim Andama 2007. jureći čak 210 kilometara na sat. Uradilo se, kada su rekordi u pitanju, sve što je bilo moguće na zaleđenoj podlozi pa je bilo vrijeme da se posvete šljunku i njime pokrivenim padinama. Tu dolazimo do vulkana u Nikaragvi i ostvarene brzine od 164.95 km/h. Sada su na redu skijaške staze, ili…, ma vidjet ćemo se mi još!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar