SREBRENICA: Središnja komemoracija za žrtve genocida

SREBRENICA: Središnja komemoracija za žrtve genocida

Mreža za izgradnju mira objavila je da, iako je 1993. Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija, odnosno izuzeta od oružanih napada, to nije spriječilo da od 11. do 16. srpnja 1995. u Srebrenici bude počinjen genocid nad Bošnjacima, najstrašniji zločin na tlu Europe od Drugog svjetskog rata. 

Stotine ljudi pristiglo u nedjelju u Srebrenicu u istočnoj Bosni kako bi sudjelovali na središnjoj komemoraciji za žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine. Razmjerno povoljna epidemiološka situacija u BiH dopustila je da na ovogodišnjoj komemoraciji bude više sudionika nego prošle godine kada je taj broj bio strogo ograničen.

Nakon komemoracije održat će se pokop 19 žrtava genocida čiji su posmrtni ostaci u proteklim godinama ekshumirani iz masovnih grobnica i nakon toga identificirani

Najmlađe žrtve koje će biti pokopane su Azmir Osmanović, koji je imao samo 16 godina kad je ubijen, te Fikret Kiverić koji je imao 17 godina. Bit će pokopani i posmrtni ostaci djevojke, Zilhe Delić koja je u trenutku pada Srebrenice imala 24 godine.

Presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je kako su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom Ujedinjenih naroda ubili više od osam tisuća Bošnjaka, pretežito muškaraca i dječaka.

Na memorijalnom groblju unutar spomen-kompleksa u Potočarima do sada su pokopani posmrtni ostaci 6652 žrtve pronađene nakon rata, a traga se još za oko 1000 žrtava. Još 237 tijela je prema željama članova obitelji pokopano na drugim grobljima, navodi Hina.

Pokop još uvijek čekaju posmrtni ostaci 36 osoba čiji je identitet potvrđen no kako se radi tek o dijelovima skeleta obitelji nisu dale suglasnost za pokop jer se nadaju kako će biti pronađeni i drugi dijelovi. U kosturnici u Tuzli pohranjeni su posmrtni ostaci još 88 osoba čiji identitet još nije potvrđen.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing