Srušen jarbol s hrvatskom zastavom u dvorištu crkve u Varešu

Srušen jarbol s hrvatskom zastavom u dvorištu crkve u Varešu

U noći na ponedjeljak nepoznate osobe u središtu Vareša srušile su jarbol te otrgnuli zastavu hrvatskoga naroda koja se nalazila u dvorištu crkve sv. Mihovila, kraj spomenika s imenima 125 civilnih i vojnih žrtava nad kojima je Sveti Mihovil, što je izazvalo uznemirenost tamošnjih Hrvata.

Župnik fra Leon Pendić potvrdio je za medije kako se izgred dogodio tijekom noći uoči obilježavanja dana župe sv. Mihovila

“Jarbol nije izdržao ni deset dana otkako smo ga postavili jer se pokrenula hajka protiv njegova postavljanja. Netko je noćas srušio jarbol, potrgao hrvatsku zastavu i odnio je”, rekao je župnik u Varešu. Pojasnio je kako se hrvatska zastava, zajedno s papinskom, dugi niz godina nalazi na samoj crkvi u Varešu.

“Niti za rata nije bilo ovako kao danas toliko hajke”, upozorio je fra Leon, sugerirajući da je to vjerojatno dovelo do rušenja jarbola s hrvatskim obilježjem. Posebno razočaravajućim ocijenio je što se to dogodilo uoči obilježavanja dana župe u srijedu.

Jarbol sa zastavom podignut je u crkvenome dvorištu uz spomenik poginulim braniteljima iz Hrvatskoga vijeća obrane u središtu ovoga srednjebosanskog gradića.

Policija je napravila uviđaj i traga za počiniteljima

O ovom događaju, podržavajući ga, oglasio se na svom Facebook profilu oglasio i vareški sportaš Farik Muhić. On je, napisao “Elhamdulillah (Hvala Bogu)… Miran put je najbolji put”.

”Ja kao sportaš i predstavnik naše države Bosne i Hercegovine i grada Vareša volio bi da znam koga prestavljam, Bosnu i Hercegovinu ili ‘anam one tam’? Pošto bi skorije vrijeme trebao ići za Rusiju – Moscov na takmičenje pod zastavom Bosne i Hercegovine pa ne znam što ću sad ponijeti. Kao što sam odlučio da se izjasnim javno povodom zakivanja zastave, isto tako sam kontaktirao i naše nadlažne”, napisao je dizač utega koji se i pohvalio na društvenim mrežama srušenom zastavom. Muhić je inače svjetski prvak u powerliftingu.

Izvor: republikainfo.com

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar