Što se zapravo događa na sjeveru Kosova

Što se zapravo događa na sjeveru Kosova

Pripadnici međunarodnih snaga Kosova (KFOR) u ponedjeljak oko podne su se rasporedili u blizini graničnog prijelaza Jarinje kako bi odgovorili Vojsci Srbije koja je manje od dva kilometra od administrativne granice dovela četiri oklopna vozila, prenijeli su kosovski i beogradski mediji.

Zbog krize na sjeveru Kosova već su osam dana za redom stacionirani pripadnici specijalne kosovske policije (ROSU). Uzrok zaoštrene situacije je provođenje uredbe prištinskih vlasti o recipročnoj primjeni privremenih registarskih tablica. Kosovska vlada odlučila je uvesti probne tablice s oznakom RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama. Srbijanske vlasti su se usprotivile toj uredbi smatrajući je kršenjem Briselskog sporazuma iz 2013. dok su kosovski Srbi na sjeveru blokirali promet. Beograd traži da se sa sjevera povuku postrojbe ROSU-a, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na nedjeljnom je gostovanju na TV Pinku uputio i svojevrsni ultimatim NATO savezu.

Borbena spremnost

“Čekat ćemo NATO da reagira, tek ako to ne učini u roku od 24 sata, Srbija će reagirati jer neće dozvoliti pogrom Srba na Kosovu i Metohiji. To sam već prenio glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu. Mi smo mali narod, nemamo više toliko ognjišta za rasipanje koja smo izgubili zbog nesposobnih političara”, kazao je, između ostalog, Vučić, dodajući da je vojska Srbije podigla borbenu spremnost te da zasad nije ušla na teritorij Kosova.

Reporter N1 javio je da su četiri oklopna vozila od jutra stacionirana pored magistralnog puta Raška-Kosovska Mitrovica, nedaleko od Jarinja, u blizini Rudnice, te je na terenu i “određeni broj pripadnika vojske u punoj ratnoj opremi”. KFOR je za portal Kosovo online poručio kako pomno nadgleda situaciju na Kosovu. Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da su on i ministar policije Xelaj Svecla imali sastanak sa zapovjednikom KFOR-a na kojem su raspravljali o ”sigurnosnoj situacij’.

Avionski preleti

Portal Kosovo online naveo je da je Kurti “istaknuo da nema informaciju da se KFOR sprema intervenirati na sjeveru Kosova i zamijeniti specijalce kosovske policije kako su naveli mediji na albanskom”. Vučić je pak istaknuo da je uputio poruku NATO-u da će Srbija, ako savez ne bude reagirao, te ako dođe do pogroma nad Srbima, djelovati.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj spremnosti, poručio je srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović, a u protekla tri dana teritorij su nadlijetali vojni zrakoplovi i helikopteri.

KFOR predložio rješenje, Srbi ga odbili, sazvan sastanak u Bruxellesu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je samo priopćio da je telefonski razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem kojima je, kaže, prenio poruke da učine sve kako bi se napetosti na sjeveru Kosova smirile. Rekao je da je NATO tamo da štiti stanovništvo Kosova prema mandatu koji ima.

Premjer Kosova Kurti je rekao da je Srbija ta koja izaziva tenzije. Danas na Kosovu je zapovjednik KFOR-a razgovarao s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, s premijerom Kurtijem te s predsjednicima četiriju općina sa sjevera Kosova. Prema kosovskim medijima, KFOR je predložio kao rješenje da jedinice te misije budu na graničnom prijelazu od kuda bi se trebale povući specijalne jedinice kosovske policije ROSU te maknuti barikade koje blokiraju prilaz na cesti prema graničnom prijelazu.

Prema istim izvorima, Kosovo je to prihvatilo, ali gradonačelnici gradova sa srpskom većinom nisu. Prema dogovorenim pravilima, u slučaju nemira prvo treba reagirati kosovska policija

U slučaju potrebe može pozvati i jedinice EU misije EULEX, a kao treći faktor, u slučaju eskalacije, i NATO-ovu misiju KFOR. KFOR je potvrdio da je povećao ophodnje po čitavom Kosovu.

Kosovski premijer Kurti je ponovio da neće odustati od mjere reciprociteta. Kosovo je za takvu mjeru prema Srbiji, dakle mjeru reciprociteta, dobilo potporu i albanskog premijera Edija Rame koji je danas boravio na Kosovu. Rama je gomilanje vojnih snaga Srbije na granici prema Kosovu nazvao “teatralnim”.

Europska unija je potvrdila da je pozvala na sastanak delegacije Kosova i Srbije u srijedu u Bruxellesu. Te delegacije, koje će predvoditi glavni pregovarači, bi se trebale dogovoriti o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova. Očekuje se da će na sastanku sudjelovati i novi izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar.

Nitko u EU ne dovodi u pitanje, barem službeno, pravo Kosova na mjeru reciprociteta prema Srbiji oko registarskih tablica, ali zamjeraju slanje specijalnih jedinica bez prethodnih konzultacija. Rješenje se traži u povlačenju specijalnih jedinica, ali i u ukidanju blokada iza kojih, smatra Priština, stoji Beograd. (Augustin Palokaj)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar