Šta je sa voljom manjine u RS-u? Ništa ! To je dokaz demokratičnosti BiH

Šta je sa voljom manjine u RS-u? Ništa ! To je dokaz demokratičnosti BiH

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a nije podržao veto Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba u Hrvata u Vijeću naroda RS-a ističe da se prvo mora ispoštovati presuda Ustavnog suda ali i da se referendum ne može spriječiti.

VIJESTI.BA: Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a  nije podržao veto Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Smatrate da nije ugrožen vitalni nacionalni interes Hrvata. Na osnovu kojih argumenata dolazite do takvog zaključka?

TOMALJANOVIĆ: Ovdje se radi o jednoj sasvim drugoj stvari. Dakle, u Ustavu je vrlo organičen pojam vitalnog nacionalnog interesa i naš način rada. Radi se o situaciji da treba provesti Odluku Ustavnog suda i mene zanima ko će biti taj koji će je provesti da se ne radi ovo što se radi. Apsurdno je sada postavljati ovo pitanje i ići na referendum. Drugi problem, koji se tiče popisa stanovništa je što se donose pravila nakon odigrane utakmice, to jeste Zakon o popisu stanovništva, gdje također nije pitanje vitalnog naciolanog interesa kao takvog propisanog Ustavnom. Ovdje je pitanje poštovanja procedura jer mi imamo državni zakon koji je to regulirao i rok do kada to treba provesti.

VIJESTI.BA: Vi ste također rekli da će referenduma biti, jer je to volja većine. Šta je onda sa voljom manjine?

TOMLJANOVIĆ: Ništa, to je dokaz demokratičnosti našeg društva i mi to ne možemo osporiti. Ali opet ponavljam, to je neustavno samo po sebi a mi kao Vijeće naroda uopće ne možemo osporiti zakon. Možemo pojedine odredbe zakona osporiti, pisati šta hoćemo ali ne možemo to sprovesti?

VIJESTI.BA: Koji su onda mehanizmi zaštite volje Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj?

TOMLJANOVIĆ: Mehanizam je sljedeći; ako je Ustavni sud BiH donio odluku treba je provesti i onda nema ovoga kao posljedice.

VIJESTI.BA: Ali je činjenica da vlasti Republike Srpske neće da provedu odluku Ustavnog suda?

TOMLJANOVIĆ: Apsurdno je očekivati da to Klub spriječi.

VIJESTI.BA: Kako odgovarate na tvrdnje da Klub Hrvata radi u interesu srpske politike?

TOMLJANOVIĆ: To je nekorektno. Mi imao situaciju da je naš klub sastavljen od šest stranaka, neke su u poziciji a neke u opoziciji, a to, koliki je ko Hrvat to više ne bih ni komentirao.

 

N.H

(Vijesti.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar