Šta se dešava sa Šumama Herceg-Bosne?

Šta se dešava sa Šumama Herceg-Bosne?

Godinama zapušteno, a u zadnje vrijeme i zaboravljeno poduzeće Šume Herceg-Bosne nalazi se u predstečajnom postupku.

Općinski sud u Mostaru donio je početkom listopada ove godine rješenje o predstečajnom postupku radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, a za privremenog stečajnog, odnosno predstečajnog upravitelja imenovana je Milka Musa, objavio je Dnevni list. Ona je dužna iznijeti nadležnom sudu mišljenje o zatečenom stanju u poduzeću, a na poziv novinara je kazala da o svemu ne bi izlazila u javnost, a da će se o svemu znati kada se otvori stečajni postupak.
Stečaj
Stečaj je u ožujku ove godine zatražio ravnatelj Šuma Željko Raguž, a što je na jedoj od sjednica prošle godine predložila i federalna Vlada, jer društvo ne može poslovati likvidno, te ispunjavati dospjele obveze, a ima i blokirane račune. Ročište radi saslušanja direktora stečajnog dužnika održano je početkom listopada, a kako Dnevni list saznaje on je tom prilikom kazao da Društvo posluje u Mostaru, ima poslovnicu u Rami i Jablanici, Šumariju Čapljina.

Prilikom dolaska na dužnost 2015. bilo je 18 radnika, od tada ih je troje otišlo u mirovinu. Računi su blokirani, a poslovne knjige nisu vođene od 2009., kada je rađen i zadnji završni račun. Od te godine nisu isplaćivane ni plaće. Društvo na Hercegovačkoj banci ima 90 tisuća maraka kao depozit, a što se rješava u sporovima, a ima nekretnine na području Mostara, Čapljine, Neuma, Jablanice, Prozor-Rame i šumarsku kućicu u Stocu, kazao je između ostalog direktor. Društvo ima neizmirenih obveza oko četiri milijuna maraka, od čega su dva milijuna maraka dugovi prema poreznoj upravi. Nasuprot dugovanjima je visokovrijedna imovina poduzeća. No pitanje je ima li ju još uvijek poduzeće.

Imovina
Šumarsko odmaralište u Neumu je bolje pozicionirano nego li ijedan prestižni neumski hotel. I premda je zgrada zapuštena lokacija je vrijedna suhog zlata, no određeni izvori tvrde da ono više nije u vlasništvu Šuma, baš kao ni zgrada u Mostaru.

Predsjednica NO Marija Zadro kazala je Dnevnom listu da poduzeće ima imovine u vlasništvu, te da je cilj svega namiriti potraživanja radnika. Konkretno za zgradu u Neumu ustvrdila je da neće moći biti prodana, jer je bila predmet sudskih sporova i prava nad njom su tražila druga poduzeća, a ističe da je oko objekata Šuma dosta toga komplicirano, te ne bi ulazila u detalje, te je novinare uputila stečajnoj upraviteljici.

Zgrada Šuma u Mostaru je pod hipotekom Porezne uprave, koja je upisana nakon inspekcijskog nadzora 2015. Kako saznaje Dnevni list, u tijeku je i pokušaj prodaje ogromne šume Šuma HZ HB u Rami za sitan novac. Veliko je pitanje je li sve oko imovine Šuma Herceg-Bosne u zakonitim okvirima.

(Izvor: Dnevni list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar