Stećak, motiv “Napretkovog kalendara” za 2019.

Stećak, motiv “Napretkovog kalendara” za 2019.

Iz tiska je izašao ovogodišnji “Napretkov kalendar”, odavno prepoznatljiv brend tog kulturnog društva.

Osim po organiziranju različitih kulturnih manifestacija i stipendiranju učenika i studenata, Hrvatsko kulturno društvo Napredak prepoznatljivo je i po svojoj izdavačkoj djelatnosti. Jedan od izdavačkih brandova ovoga kulturnog društva je i Napretkov kalendar, čija prva izdanja datiraju još s početka 20. stoljeća. Konkretno, prvi zidni kalendar Napredak je izdao 1904. kada je Društvo tek stasavalo, razvijajući se postupno i dobivajući vremenom kulturno-prosvjetne obrise po kojima će ubrzo postati šire prepoznatljivo.

Kalendar za 2019. osmislili su i uredili Miroslav Landeka, član Napretkove Središnje uprave i dopredsjednik Glavne podružnice HKD Napredak Mostar, i dr. Miroslav Palameta, nekadašnji predsjednik Podružnice. Kalendar je formata 33 X 48 na 13 listova plus podloga, a zajednički ga potpisuju Hrvatsko kulturno društvo Napredak i kreativna agencija SMART, Raguž & Barbarić iz Mostara, dok je za tisak zaslužna firma SAVART d.o.o. iz Sarajeva.

Napretkov zidni kalendar za 2019. nastavak je te tradicije. Kao i svake godine, Napredak tiska tematski zidni kalendar, a tema ovogodišnjeg kalendara su srednjovjekovni nadgrobni spomenici – stećci, koji su 2016. upisani na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Prošlogodišnji Napretkov kalendar s temom Crkve u Hrvata, izazvao je veliku pozornost – čak je stigao i do Europskog parlamenta gdje ga je europarlamentarka Željana Zovko dijelila kolegama zastupnicima. Nema sumnje da će tako biti i s Napretkovim kalendarom za 2019.

Pored brojnih aktivnosti, Napredak se bavi prikupljanjem sredstava za stipendiranje učenika i studenata, a jedan vid sakupljanja sredstava u tu svrhu je izdavanje i prodaja tematskih kalendara. Dobit od prodaje Kalendara ide u Napretkov fond za stipendiranje i sveučilište Ivo Andrić-Vladimir PrelogNapretkovo stipendiranje učenika i studenata ima dugogodišnju tradiciju. Napredak je uvijek imao sluha za mlade i talentirane ljude, a znao je prepoznati i buduće velikane poput spomenutih nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga. Osim njih Napretkovi stipendisti bili su ugledni umjetnici i znanstvenici poput Gabrijela JurkićaKarla MijićaIsmeta MujezinovićaNikole ŠopaIvana PadovanaIve Frangeša i mnogih drugih.

„Jedna od najvažnijih Napretkovih agendi, pa i obveza koje je Napredak sam sebi odredio, jeste poticanje mladih, obrazovanih i nadarenih ljudi da ostaju u Bosni i Hercegovini i da svoja znanja i potencijale ulažu u ovu zemlju i u ovo društvo izgrađujući ga na dobrobit svih. Ozbiljnost i odgovornost Napretkovog rada uvijek je bila usmjerena ka poboljšanju ukupnog društvenog života. Bez mladih se ne može graditi budućnost, a Napredak je uvijek bio u službi mladih. Još od svoga utemeljenja skrbi o mladim ljudima, a pomaganje đacima i studentima i dalje je jedna od temeljnih djelatnosti Društva“, istaknuli su iz Napretka.

Svi koji žele kupiti Napretkov kalendar po simboličnoj cijeni od 6 KM mogu ga naručiti na e-mail: [email protected]   Ili na: [email protected]. Zainteresirani se mogu javiti i na telefone: + 387 (0)33 668 548 ili +387 (0) 33 222 876.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar