Steinmeier – novi njemački predsjednik

Steinmeier – novi njemački predsjednik

Njemačka je uzdanica onima koji se bore za demokraciju u svijetu, rekao jeFrank-Walter Steinmeier pošto ga je savezna skupština izabrala za novog njemačkog predsjednika.

Za bivšeg ministra vanjskih poslova glasao je 931 od ukupno 1239 izaslanika Savezne konvencije u Reichstagu u Berlinu. Socijaldemokratski političar funkciju predsjednika preuzet će sredinom ožujka od Joachima Gaucka.

Steinmeier je u govoru nakon izbora ukazao na nesigurnost koja trenutno vlada u svijetu te na važnu ulogu Njemačke kao uzdanice brojnim snagama u svijetu koje se bore za demokraciju. Građani žive u nesigurnosti, svijet je izišao iz svog kolosijeka. Ja osjećam brige građana i shvaćam ih ozbiljno. Njemačka građanima u svijetu koji se bore za demokraciju daje hrabrosti, to sam doživio u funkciji ministra vanjskih poslova. Njemačka je sidro nade za mnoge u svijetu, rekao je Steinmeier, 12. njemački predsjednik.

Mi ne živimo u svijetu blaženih. I na nas ovdje u Njemačkoj utječu svjetske krize. Ali mi smo ti koji imamo pravo na optimizam, zaključio je Steinmeier koji je bio predsjednički kandidat velike koalicije CDU/CSU i socijaldemokrata.

Prije glasovanja, predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (Kršćansko-demokratska unija CDU) uputio je izravnu kritiku na račun novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Tko se zalaže za izolaciju umjesto otvorenosti prema svijetu, tko se doslovno ograđuje zidom i tko slogane poput  ‘Mi na prvom mjestu’ proglašava svojim programom, taj se ne smije čuditi ako se i drugi počnu prema njemu ponašati na isti način, sa svim mogućim posljedicama po međunarodne odnose, rekao je Lammert.

Njemačkog predsjednika bira Savezna skupština, ustavno tijelo sastavljeno od zastupnika oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata te osoba iz javnog života koje u skupštinu biraju savezne pokrajine.

Savezna skupština odlučivala je između petorice kandidata. Osim Steinmeiera, za predsjednika su se kandidirali sociolog Christoph Butterwegge kao kandidat stranke Ljevice, Albrecht Glaser kao kandidat Alternative za Njemačku, sudac Alexander Hold kojeg je preložila skupina slobodnih birača te Engelbert Sonnebron, kandidat anarhističke stranke Stranka.

Mandat predsjednika Njemačke traje pet godina. Iako je po ustavu prva politička funkcija u zemlji, dužnosti njemačkog predsjednika su uglavnom protokolarne prirode i prvenstveno povezane s predstavljanjem Njemačke  u svijetu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar