Hrvatski studenti iz BiH moći će volontirati u Saboru RH

Hrvatski studenti iz BiH moći će volontirati u Saboru RH

Hrvatski sabor provodi program volontiranja zastupnicima pod nazivom “Volontiram u Hrvatskom saboru”, a taj program usmjeren je na podizanje povjerenja građana u rad demokratskih institucija.

Ciljevi programa volontiranja su unapređivati komunikaciju između građana i njihovih izabranih predstavnika te jačati povjerenje građana u najvišu demokratsku instituciju, a u program se mogu uključiti studenti 4. ili 5. godine diplomskog studija s Fakulteta političkih znanosti ili s Pravnog fakulteta, stoji na stranicama Hrvatskog sabora, piše Večernji list BiH.

Broj studenata koji će biti uključeni u program ovisit će o iskazanom zanimanju saborskih zastupnika. Ovih dana, u raspravu o programu i u njegovu izmjenu uključio se i jedan od najpopularnijih saborskih zastupnika u Republici Hrvatskoj Milijan Brkić koji je pohvalio program, ali i predložio izmjene koje se odnose i na studente, hrvatske državljane, u BiH. – Pokrenuo sam inicijativu u Hrvatskom saboru da hvalevrijedan program volontiranja studenata, kojim je Hrvatski sabor omogućio studentima 4. ili 5. godine Pravnog fakulteta i/ili Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu volontiranje kod saborskih zastupnika, više ne bude program samo za studente tih fakulteta. Temeljno načelo zabrane diskriminacije volontera i korisnika volontiranja propisano je člankom 9. Zakona o volontiranju kojim je uređeno da je organizator volontiranja dužan postupati prema volonterima u skladu s načelom jednakih mogućnosti za sve.

Kako se u Hrvatskom saboru provodi program volontiranja isključivo za studente prethodno navedenih fakulteta, mišljenja sam kako bi program trebalo proširiti na studente svih fakulteta i veleučilišta u Republici Hrvatskoj poštujući navedene odredbe zakona, ali i načelo jednakih mogućnosti za sve, istaknuo je Brkić. U daljnjem tekstu naveo je i potrebu volontiranja za hrvatske studente iz BiH i inozemstva.

– Zato treba omogućiti i drugim studentima ravnopravno se natjecati i volontirati u ovom programu te im dati jednaku mogućnost uključivanja u program studentima sa svih hrvatskih sveučilišta, fakulteta i veleučilišta. Također, ovaj program volontiranja u Hrvatskome saboru trebalo bi proširiti i na studente (hrvatske državljane) pripadnike hrvatskoga naroda u BiH i inozemstvu. Bez obzira na to gdje i u kakvom statusu žive, svi Hrvati su pripadnici jednoga i nedjeljivog hrvatskog naroda te je naša dužnost skrbiti o njima, istaknuo je Brkić te se za kraj zapitao: – Zar nije logično i pravedno u program volontiranja uključiti studente i s drugih sveučilišta i fakulteta? Što se tiče onog što studenti moraju, oni svojim mentorima, saborskim zastupnicima, pomažu u iščitavanju prijedloga zakona, sudjeluju u pripremanju materijala za sjednice i istraživanjima legislative drugih zemalja, također u praćenju medija i javnih nastupa svojih mentora. Zbog nedostatka uredskoga prostora u zgradi Sabora, volonteri svoj dio posla obavljaju u prostorima knjižnice i INFODOK službe Sabora RH, gradskim knjižnicama, fakultetima ili kod kuće.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar