Stiže ledena fronta i prava zima

Stiže ledena fronta i prava zima

Nakon izrazito toplog studenog, koji ni po čemu nije opravdao svoje ime jer su tek jedan ili dva njegova dana imali blage jutarnje temperaturne minuse, s prosincem stiže zima, najavljuje u specijalnom priopćenju Državni hidrometeorološki zavod. Ona neće doći samo klimatološki, već barem nakratko, i s vremenskim obilježjima koja se očekuju u kopnenim krajevima.

Već u nedjelju (1. prosinca) u unutrašnjosti će biti slabog mraza, a s novim tjednom dolazi još jače zahladnjenje i prvi pravi ovosezonski snijeg, pogotovo u gorskim krajevima.

Promjena vremena uz zahladnjenje bit će uzrokovana pritjecanjem hladnog zraka sa sjevera kontinenta. Pritom će ciklona nad jugozapadnom Europom u naše krajeve s juga donositi zrak bogat vlagom nad hladnu zračnu masu koja nadire sa sjevera, što je dobar recept za nastajanje snježne oborine. Istovremeno, jačanjem anticiklone nad srednjom Europom nastat će velike razlike u tlaku zraka na području Dinarida te će na Jadranu zapuhati bura, dodatno pojačana prelijevanjem hladnog zraka preko planina. Ta će anticiklona u utorak pak donijeti prestanak oborina i razvedravanje.

Osim snijega i kiše, probleme će stvarati i jaka i olujna bura koja će zapuhati krajem ponedjeljka i potrajati sve do četvrtka uz postupno slabljenje.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u nedjelju 01.12.2019., jutro će biti pretežito sunčano s mrazom. Po kotlima i uz riječne tokove može biti magle i sumaglice. U ostatku dana postupno naoblačenje. Vjetar slab istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 2 do 7, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 12 °C.

U ponedjeljak 02.12.2019., oblačno vrijeme s kišom. Više padalina u drugom dijelu dana. Tijekom poslijepodneva ili u večenjim satima u Bosni kiša prelazi u susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 8, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 15 °C. Pad temperature zraka krajem dana i u večernjim satima.

U utorak 03.12.2019., pretežito oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijpodneva u središnjim i istočnim područjima Bosne sa snijegom, a u Hercegovini s kišom. Poslije podne bez padalina i djelimično razvedravanje. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 4 do 8, a dnevna od -2 do 5, na jugu od 6 do 10 °C.

U srijedu 04.12.2019., u većem dijelu zemlje sunčano sa mrazom u jutarnjim satima. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu do 2, a dnevna od -2 do 3, na jugu od 7 do 10 °C.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar