Stižu nova zahlađenja i snijeg?

Stižu nova zahlađenja i snijeg?

Građani u BiH sa zabrinutošću gledaju nebo i nove prognoze koje za tjedan pred nama najavljuju obilne oborine. Uz kišu, čini se kako stiže još jedan hladni val, i to već za vikend, pokazuje to sedmodnevna prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ). Tvrde kako za vikend stižu novo zahladnjenje i minusi, ali i novi snijeg. Točnije, već se osjeća dolazak nevremena. Prema prognozama FHMZ-a, danas će biti pretežno oblačno, u Bosni povremeno sa susnježicom ili kišom, a u Hercegovini s kišom. Oborina će biti u jutarnjim satima i dijelu prijepodneva.

Nove oborine očekuju se u večernjim satima i noći s nedjelja na ponedjeljak. Vjetar će biti slab do umjeren, u Bosni sjeveroistočni, a Hercegovini južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 1 do 6, na jugu 7 do 11, a dnevna od 4 do 9, na jugu 10 do 15 °C. U ponedjeljak će ponovno u Bosni biti snijega ili kiše, u Hercegovini kiše, a u večernjim satima u Bosni očekuju se susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura bit će od -3 do 1, na jugu od 6 do 9, a dnevna od -3 do 2, na jugu od 7 do 12 °C. Slično vrijeme će biti i u utorak i srijedu, s tim da u srijedu krajem dana ili u večernjim satima oborine postupno prestaju. Kako se idućih dana u BiH očekuje kišovito i vjetrovito vrijeme, iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) upozoravaju na povećanje vodostaja rijeka i moguće aktiviranje klizišta. Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač priopćila je kako se vrši pojačano praćenje vodostaja na svim rijekama u BiH.

Vodostaj rijeke Save je blago povećan i očekuje se da će još porasti. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignuta je razina od 730 cm, pri kojoj se proglašavaju mjere redovite obrane od poplava. U skladu s odredbama Federalnog operativnog plana, ravnatelj Agencije za vodno područje rijeke Save donio je odluku o proglašenju redovite obrane od poplava na području odžačke Posavine.  Iz FUCZ-a tvrde kako je u Teočaku još na snazi odluka o proglašenju prirodne nesreće. 
Europski sustav za upozorenje na poplave – European Flood Awareness System (EFAS) uputio obavijest da su moguće aktivacije klizišta u FBiH, a najugroženije područje je sjeverozapadni dio, odnosno slivna područja rijeka Une i Vrbasa.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar