• ŠTO DOŽIVLJAVAJU ONI ČIJI SE OSOBNI DOKUMENTI NAĐU KOD VARALICA?
  • ŠTO DOŽIVLJAVAJU ONI ČIJI SE OSOBNI DOKUMENTI NAĐU KOD VARALICA?

ŠTO DOŽIVLJAVAJU ONI ČIJI SE OSOBNI DOKUMENTI NAĐU KOD VARALICA?

U emisiji „Potrošački kod“ HTV1 u srijedu, 11.01.2017. predstavljen je slučaj državljanke Hrvatske Tajane G.M. koja je imala probleme zbog zloporabe svojih osobnih podataka. Tajana je dobila blokadu računa zbog duga u visini od 15 tisuća kuna za dva mobilna aparata koji su naručeni i podignuti uz njezinu osobnu iskaznicu (preslik) iako ona nije niti naručila niti preuzela mobilne aparate. Tajana je morala dokazivati da je bila žrtvom prijevare od strane nepoznatih prevaranata koji su nekako posjedovali preslik njene osobne iskaznice i temeljem njega elektronskim putem naručivali skupe mobilne aparate.
Navedeni primjer zorno pokazuje koje probleme mogu očekivati Ramljaci čiji su osobni dokumenti iskorišteni, zapravo zloporabljeni, u izbornom inženjeringu u koji je uvučeno oko tisuću Ramljaka. Njihovi osobni dokumenti upućeni su, uz prijavu za glasovanje poštom iz inozemstva, od osoba koje nikako nisu imali pravo prijavljivati druge osobe za glasovanje, zatim su njihovi glasački listići preuzeti od osoba koje nisu imali pravo preuzeti te glasačke listiće, zatim su glasački listići popunjeni, obrasci potpisani krivotvorenim potpisima, ponovno od istih osoba koji nisu imali to pravo. Krivotvorenje potpisa, zloporaba osobnih dokumenata i druge nezakonite radnje u ovom slučaju dovedene su do vrhunca kroz izradu KRIVOTVORENIH PUNOMOĆI KOD JAVNIH BILJEŽNIKA UZ PEČAT SA DRŽAVNIM GRBOM REPUBLIKE HRVATSKE!

Ramski vjesnik je blagovremeno objavio dio krivotvorenih punomoći na kojima više osoba ovlašćuje jednu da u njihovo ime podižu njihove sve vrste poštanskih i sličnih pošiljki, kao i svih sudskih pošiljki, bez obzira na pošiljatelja, vrstu pošiljki, ili pružatelja poštanskih usluga. I što je posebno uznemirujuće, punomoć vrijedi trajno, odnosno do opoziva. To znači da taj domaćin koji ima nečiju punomoć ima i pravo primiti njihovu najintimniju poštu, ili neka sudska rješenja, ili čak pošiljku sa robom kupljenom preko interneta. I to trajno, do kraja života!
Općinski načelnik, dr. Jozo Ivančević, nadležnim tijelima Republike Hrvatske poslao je prijavu sa ciljem zaštite osoba čiji su osobni podaci grubo zlouporabljeni od kriminalne skupine koja je prijevarom i zloporabom tuđih osobnih podataka planirala preuzeti vlast u ovoj općini. Iako taj proces teče sporo, za očekivati je da će odgovorne osobe snositi posljedice sramne prijevare i zloporabe.
Međutim, problem je što se preslici osobnih dokumenata još uvijek nalaze na računalima ili CD-ovima prevaranata, u iščekivanju nove prilike za prijevaru. Što ako se dogodi da ti osobni dokumenti sada budu iskorišteni za narudžbe skupih mobitela, za korištenje tuđih računa? Što ako sadašnji posjednik tuđih osobnih dokumenata preproda te dokumente nekom poznaniku koji je specijalist u drugom obliku prijevare? Sve su to pitanja koja sebi moraju postavljati oni koji su dozvolili da njihovi osobni dokumenti budu zloporabljeni nedavno u izbornom procesu. Jer, kao što je Ramski vjesnik i upozoravao, zloporaba tuđih osobnih dokumenta ne mora se zaustavit nakon izbornog procesa – oni koji su tada bili spremni raditi prijevare biti će spremni i pri svakoj drugoj prigodi koja mu se ukaže. Zbog svega toga važno je da osobe čiji su osobni dokumenti već zloporabljeni osobno traže zaštitu od daljih zloporaba i prijevara.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar