• Što se najviše čitalo u 2018. godini saznajemo u Narodnoj knjižnici “Rama”
  • Što se najviše čitalo u 2018. godini saznajemo u Narodnoj knjižnici “Rama”
  • Što se najviše čitalo u 2018. godini saznajemo u Narodnoj knjižnici “Rama”
  • Što se najviše čitalo u 2018. godini saznajemo u Narodnoj knjižnici “Rama”

Što se najviše čitalo u 2018. godini saznajemo u Narodnoj knjižnici “Rama”

Narodna knjižnica „Rama“ može se pohvaliti bogatim knjižnim fondom sastavljenim od domaćih i stranih autora za sve uzraste pa se tako na policama nalaze dječje slikovnice i knjige, školske lektire, klasici svjetske književnosti, hrvatska, srpska, bosanskohercegovačka književnost, publicistika, beletristika…

Iako je tehnologija danas toliko napredovala da svatko od nas putem svog mobitela može čitati knjigu, ipak naši sugrađani rado dolaze u knjižnicu. Tako je u prošloj godini članstvo obnovilo i upisalo se 140 članova. Aktivnih članova je 145, ali njihov broj je u stvarnosti veći jer jednu člansku iskaznicu koristi više osoba.Trenutni knjižni fond je sada 17157 knjiga i više od 6 tisuća različitih naslova što je više nego dobra ponuda za jednu sredinu poput naše. Cijeli naš knjižni fond je računalno obrađen i svi podatci vezani za knjige, posudba i vraćanje obavljaju se računalno. – kazala je direktorica JU Narodna knjižnica „Rama“ Marija Bešker.

Godišnja članarina u knjižnici  je simbolična i ona iznosi 10 KM. Među korisnicima knjižnice su osobe svih starosnih dobi. Naravno, među njima su najviše zastupljeni učenici osnovnih i srednjih škola. Najstariji član knjižnice je gospodin Dževad Manov koji svoje umirovljeničke dane rado krati uz knjigu, a knjižnicu naziva svojim drugim domom.Najmlađa korisnica je učenica prvog razreda osnovne škole Ana Radić.

O knjigam koje se najviše posuđuju Marija Bešker je kazala: Najposuđivaniji naslovi u prošloj godini bili su oni s popisa obveznih školskih lektira. Osim lektirskih naslova, mlađi i stariji školarci rado posežu i za drugim knjigama.  Tako su, među njima, popularne knjige književnice Sanje Polak, posebno „Dnevnik Pauline P.“ i „Pobuna Pauline P., zatim knjige književnice Sanje Pilić i knjževnika Mire Gavrana. Također je popularan serijal „Harry Potter“ britanske književnice J.K. Rowling, kao i romani Agathe Christie.

Stariji čitatelji posežu za knjigama različite tematike, ovisno o raspoloženju. Neki od njih rado se vrate u svoje školske dane pa opet čitaju neke lektirske naslove ili uzimaju ono što su kroz školovanje propustili pročitati. Među najposuđivanijim knjigama u prošloj godini bile su knjige Paula Coelha („Alkemičar“), Orhana Pamuka, G.G. Marqueza („Sto godina samoće“. Zanimljivo je posebno spomenuti dva naslova koja su, među starijim čitateljima, obilježila prošlu godinu, a to su: „Lovac na zmajeve“ i „Tisuću sjajnih sunaca“ čiji je autor K. Hosseini.

Najveći problem knjižnice je nabava novih naslova, ali knjižnica se trudi, aplicirajući na različitim projektima, obnoviti svoj knjižni fond. Tako smo, na kraju prošle godine, od Fondacije za bibliotečku djelatnost dobili 95 novih knjiga. U prošloj godini aplicirali smo na natječajima koje su raspisali: Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Fondacija za bibliotečku djelatnost. Fondacija za bibliotečku djelatnost je prepoznala naš rad pa smo, u prošloj godini, dobili sredstva za opremanje knjižnice tj. nabavu novoga namještaja (prijemni pult). Naravno, u pomoć nam uvijek rado priskoči Općina kao osnivač knjižnice koja u ostalom financira rad i ostale potrebe kako bismo uopće mogli funkcionirati. Narodna knjižnica „Rama“ će i u 2019. godini nastaviti sudjelovati u različitim projektima kako bismo našim korisnicima pružili još bolju uslugu.Ono što našoj knjižnici posebno nedostaje je čitaonica kako bismo mogli organizirati različite radionice te na taj način privući još više korisnika. – izjavila je za Ramski vjesnik direktorica Marija Bešker.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar