Što se sve događalo danas u Gradskom vijeću Mostara

Što se sve događalo danas u Gradskom vijeću Mostara

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara jednoglasno su uvažili poziv visokog predstavnika Valentina Inzka te poništili svoj zaključak o javnom glasanju za gradonačelnika Mostara, donesen u prvom dijelu 1. sjednice GV-a prošli tjedan, 5. veljače, a poništili su i prvi krug glasanja za gradonačelnika.

No, i u drugom nastavku sjednice Gradskog vijeća Mostara, mostarski vijećnici se nisu odmaknuli dalje od prvog kruga koji je iskristalizirao dva nov-stara kandidata: Maria Kordića i Zlatka Guzina. Nakon glasovanja u prvom krugu sjednica je ponovno prekinuta i zakazana za petak, 12. veljače.

Danas za javno, ali nakon Inzka – za tajno

Konsultacije vijećnika o ovom zaključku trajale su skoro sat vremena, a istim su i predvidjeli i mogućnost dodatnog kandidiranja kandidata za gradonačelnika kao i formiranje odbora za izbor gradonačelnika.

Podsjetimo, visoki predstavnik Valenin Inzko, a kako je naglasio, kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, mostarske vijećnike pozvao na ponavljanje prvog kruga izbora za gradonačelnika i tajno glasanje te tako i usklađivanje postupka izbora u cijelosti sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. članaka 36 navedenog Statuta.

Nakon ovog Inzkovog pisma negodovali su i iz SDA iz kojeg su istaknuli kako “čvrsto stoje iza svog stava da glasanje mora biti javno” te da se “OHR ne miješa u izbor gradonačelnika”, kao i iz HDZ-a iz kojeg su također branili opravdanost odluke vijećnika o javnom glasanju. Međutim, jučerašnjim nastavkom sjednice njihovi stavovi su bili dijametralno suprotni i glasom svih 35 vijećnika ukinuli su vlastiti zaključak o javnom glasanju od prije pet dana.

Na poništavanje zaključka pozvao je i predsjedavajući Ivan Zelenika (HDZ BiH), dok je vijećnik Slaven Bevanda kazao kako “pismo visokog predstavnika nije odluka već upozorenje” te da bi “kada bi nastavili sa procedurom javnog glasanja imali poništene izbore” te je jasno da je drukčije glasanje na nastavku 1. sjednice bilo po značajnom zebnjom sankcija od strane OHR-a.

Ali, ovo nije značilo i gladak nastavak sjednice jer su tek tada nastale daljnje “komplikacije”. Nakon ovog zaključka, vijećnica Prve mostarske partije (PMP), Adela Gosto kandidirala je Armana Zalihića (SDP) za gradonačelnika Mostara, što je uz dosadašnjeg Maria Kordića (HDZ BiH), Zlatka Guzina (SDA, SBB, DF, SBiH i BPS) i Irmu Baralija (Naša Stranka), četvrti kandidat za prvog čovjeka Mostara.

Ovdje su na površinu isplivali prijepori između PMP i Naše stranke, sada već bivših koalicijskih partnera u BH bloku zajedno sa SDP-om. Nakon ove kandidature BH blok imao je čak dva kandidata za gradonačelnika.

 

Zalihićeva “računica” – Gradonačelnik iz trećeg kruga i jer je mlađi

 

Međutim, Zalihić je zatražio prekid sjednice i dodatnih pet dana za konsultacije ili će kako je kazao, u suprotnom, napustiti sjednicu. To je i učinio nakon što se s njegovim prijedlogom nisu složili ni predsjednik vijeća Zelenika, kao ni zamjenik predsjednika Marić.

Ovaj zahtjev je ponovila i vijećnica Gosto da bi uskoro tri vijećnika SDP-a i 2 vijećnika PMP-a prosvjedno napustili sjednicu gradskog vijeća. Ovime je BH blok u Vijeću ostao samo na dvije vijećnice, Irmi Baralija kao jednoj od kandidata za gradonačelnika/cu i Boški Ćavar koja je u izolaciji zbog oboljenja koronavirusom te kao takva glasala ili telefonskim putem ili zahvaljujući odboru za glasanje koji je odlazio do njenog stana kako bi donio njezin zapečaćen i kuvertiran glas.

Objašnjavajući zašto je napustio sjednicu, Zalihić je kazao kako je on prihvatio kandidaturu PMP-a, a svoje šanse ovako je obrazložio: “Vidjeli smo i proteklih dana vidjeli da imam podršku SDP-a, Prve mostarske partije i vjerujem Naše stranke i da možemo ući u taj proces sa sedam glasova.

 

Koalicija za Mostar zna da će Milivojević dati podršku Kordiću, a ranije je jedna vijećnica objavila da će biti suzdržana

 

Ako se krene u proces na način kako je objavila Koalicija za Mostar, jasno je da, ako iznesu Guzina u drugi i treći krug, već znaju da će on izgubiti jer je on stariji vijećnik. Taman da mi svi ostali glasamo za Guzina na rezultatu 17-17 – Kordić je pobjednik zato što je mlađi. Iz tog razloga shvatili smo da sam jedini kandidat koji može pobijediti Kordića i zato me PMP predložila jer imamo sedam ruku. I sad je na Koaliciji da bira je li im važnija funkcija gradonačelnika i interesi države BiH i Grada Mostara”.

Zalihić je nastavio dalje o namjerama Koalicije i zašto je tražio odgodu sjednice za pet dana: “Ukoliko žele imati gradonačelnika iz HDZ-a i ukoliko ima neki dogovor, ustrajat će na tome da guraju Guzina na drugi i treći krug, a znaju unaprijed da nema dovoljnu podršku. Zato smo tražili odgodu glasanja pet dana kako bi pokušali iznaći podršku i napraviti većinu od 18 ruku u Vijeću kako HDZ, nakon svih ovih godina, ne bi ponovno imao gradonačelnika”, rekao je Zalihić.

Smatra da bi, ako bi i vijećnica Naše stranke bila i suzdržana, on pobijedio Kordića u trećem krugu jer je – mlađi.

 

1. krug i ponovno prekidanje sjednice

 

No, unatoč svemu, prvi krug glasanja donio je očekivane rezultate. Glasalo je 30 vijećnika od njih 35, jer istom nisu pristupili vijećnici SDP-a i PMP-a. Kordić je ponovno zadobio najviše glasova, 14, Guzin 12, Baralija 2, a Zalihić nijedan.

Nakon ovoga, vijećnik Adil Šuta (SDA) je izrazio žaljenje zbog napuštanja sjednice od pojedinih vijećnika te ponovno zatražio prekid sjednice i novo zakazivanje za petak, 12. veljače, u 15.30 sati, dok je vijećnik HRS-a, Slaven Bevanda predložio nastavak u subotu zbog vijećnika koji, kako je rekao “za sjednicu uzimaju dan od godišnjeg odmora”. Za podsjetiti je da je vijećnik Šuta i na prvom nastavku sjednice tražio prekid sjednice zbog konsultacija.

Za govornicu je potom izašao Mario Kordić koji se zahvalio vijećnicima koji su za njega glasali te pozvao građane i građanke Mostara na još malo strpljenja.

“Zamolio bi za još mrvicu strpljenja kako bi se ovaj proces završio do kraja tjedna i kako bi počeli posao o kojem smo govorili u kampanjama u prosincu”, rekao je Kordić.

Vijećnicima se obratio i Zlatko Guzin također čestitavši Kordiću na glasovima te zahvalivši vijećnicima koji su glasali za njega

“Pokazali smo svima da je naša odgovornost jača od politikanstva i nadam se da ćemo transparentno i nastaviti dalje, da ćemo krenuti u ono što smo građanima obećali i početi rješavati probleme”, kazao je Guzin.

Tako, u Mostaru sada slijedi i treći nastavak prve sjednice za izbor gradonačelnika Mostara i to između dva nova-stara kandidata: HDZ-ovca Maria Kordića i SDA-ovca Zlatka Guzina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar