Što sve skriva tajni život Fidela Castra?

Što sve skriva tajni život Fidela Castra?

Opća percepcija koju ljudi imaju o Fidelu Castru, a koju je i on sam pomogao stvoriti, uključuje da je bio gorljivi revolucionar koji nije imao vremena za užitke, koji je prezirao praznike kao buržujske i tvrdio je da živi u nečemu nalik kolibi. Jedini luksuz koji je i sam priznavao bile su – cigare. Međutim, stvarnost je bila posve drugačija, piše Daily Mail.

Ženskaroš i gurman, kako ga nazivaju, imao je dvadesetak luksuznih nekretnina diljem Kariba, uključujući privatni otok koji je posjećivao svojom jahtom. Britanski medij piše da je Castro, dok je vikao protiv kapitalizma, živio poput kralja, i to prilično razvratno.

Zapadni promatrači dugo su sumnjali da Castro preusmjerava novac s državnih posjeda, uključujući i mali rudnik zlata. No, kad ga je magazin Forbes 2006. godine proglasio jednim od najbogatijih svjetskih ‘kraljeva, kraljica i diktatora’, on je ljutito inzistirao da živi samo od plaće koja iznosi 20 dolara mjesečno.

Stvaran razmjer njegova licemjerja i luksuza u kakvom je uživao postao je očit tek 2014. godine kad je njegov bivši, dugogodušnji tjelohranitelj, Juan Reinaldo Sanchez, napisao knjigu o njegovom tajnom životu i procijenio da je kubanski vođa ‘težak’ oko 125 milijuna dolara.

Otkrio je kako je izgledao tipičan Castrov dan na privatnom otoku, a usporedio ga je s kraljevskim lovom Luja XV. u šumama oko Versaillesa. Navodno se budio oko podne, uskočio bi u ronilačku opremu i s gliserom ispunjenim skupim viskijem i škampima krenuo u ribolov. Privatni otok Cayo Piedra Sanchez opisuje kao ‘rajski otok’ gdje je Castro zabavljao ugledne goste poput književnika Gabriela Garcije Marqueza i gdje se hvalio spektakularnom lagunom ispunjenom kornjačama i dupinima. Kubanski vođa bi ondje došao na svojoj 27 metara dugačkoj luksuznoj jahti.

Then Cuban Prime Minister Fidel Castro attends manoeuvres during the 19th anniversary of his and his fellow revolutionaries arrival on the yacht Granma, in Havana in this November 1976 file photo. REUTERS/Prensa Latina/File Photo

Prensa Latina/File Photo / REUTERS

 

Što se tiče rezidencija na Kubi, jedno od glavnih imanja u Havani opremio je kuglanom na krovu, privatnom bolnicom i dvoranom za košarku, a pored toga često je koristio vilu uz more koja je bila opremljena bazenom, jacuzzijem i saunom. Međutim, njegov najpoznatiji dom bio je Punto Cero, posjed čuvan poput utvrde koji nije koristio samo za režimske obračune i političke sastanke, nego i za proizvodnju sladoleda. Naime, Castro se bojao da će ga otrovati pa je svu hranu koju je jeo, nabavljao iz provjerenog uzgoja ili od prijatelja van zemlje koji su ga opskrbljivali delicijama. Imao je svoje krave koje su zadovoljavale potrebe za mliječnim proizvodima njega i njegove obitelji, a kraj glavnog objekta Punta Cera imao je tajnu kuću gdje je provodio vrijeme sa ženama. Navodno je imao niz ljubavnica koje je redovno dovodio ondje.

Od javnosti je čak skrivao i svoje žene, a zahvaljujući svojoj razvratnoj naravi imao je barem devettero djece sa četiri žene. Što se ljubavnica tiče, ništa nije potvrđeno, no navodno je ljubovao s raznim ženama, od poznatih glumica kao što je Gina Lollobrigida do maloljetnih plesačica koje su navodno kasnije pričale da je pušio cigare cijelo vrijeme tijekom seksa.

Brojne afere donijele su mu nadimak Konj, piše Sanchez, a jednom je prilikom u polušali novinaru rekao da ga je njegov golemi seksualni nagon odvratio od katoličke crkve. U Havani je kružio trač da za vrijeme seksa nikad nije skidao vojne čizme.

Varao je obje svoje supruge. Prva žena, Mirta Diaz-Balart, s kojom se oženio još na fakultetu, rodila mu je sina Fidelita. Međutim, nakon razvoda, uzeo joj je dijete i nije joj više dozvolio da ga vidi. Fidelito se obrazovao u Moskvi i postao vrhunski kubanski stručnjak za nuklearnu enegiju, a onda ga je otac otpustio.

Then Cuban President Fidel Castro laughs during the year-end session of the Cuban parliament in Havana in this December 23, 2005 file photo. REUTERS/Claudia Daut/File Photo

Claudia Daut/File Photo / REUTERS

 

Jedna od njegovih prvih ljubavnica bila je Natalia Revuelta, žena kardiologa koja mu je rodila kćer. Alina je postala manekenka i ‘osramotila’ oca kad se slikala u bikiniju za reklamu za havanski rum. S Kube i od oca je pobjegla noseći periku s lažnom, španjolskom putovnicom.

Nakon toga se spetljao s dugogodišnjom tajnicom, Celijom Sanchez. Kad je ona umrla, 1980. oženio se za Daliju, bivšu nastavnicu, koja mu je rodila pet sinova. Ljubavnici su bili dugi niz godina, a ona je živjela u Castrovoj kući izvan Havane. Sanchez piše da je Daliju upoznao još 1961. kad je držao govor. Ona je navodno bila u prvom redu, a on je, čim ju je ugledao, počeo očijukati s njom.

Kasnije u životu navodno se nije ustručavao koristiti Viagru, a kratke je avanture imao s prevoditeljicama te stjuardesom Gladys koja bi mu se pridružila na njegovim putovima van zemlje. ‘Bez sumnje je imao još niz veza za koje ja nisam znao’, kaže Sanchez.

Markus Wolf, bivši službenik tajne službe Istočne Njemačke, prisjetio se kako je Castro izazvao sigurnosni skandal kad je nestao prilikom posjete Berlinu. Naime, iskrqao se kroz prozor hotelske sobe da bi posjetio ilegalni bordel. Znao je da može i ‘naručiti’ prostitutke, no ovo mu je bilo zanimljivije.

Kako kaže Sanchez, Castrove tvrdnje da živi skromno su bile laži jer je ‘živio u luksuzu kakav si većina Kubanaca ne može niti zamisliti.’

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar