Što zapravo mogu bosanskohercegovački radari za mjerenje brzine vozila

Što zapravo mogu bosanskohercegovački radari za mjerenje brzine vozila

Da bi se doprinijelo sigurnosti u saobraćaju koriste se i radari za mjerenje brzine kretanja motornih vozila. Iz ministarstava unutrašnjih poslova obrazložili su nam kakve mogućnosti ovi uređaji imaju.

Brzina neprilagođena uslovima na cesti najčešći je uzrok nesreća te se i zbog toga povećava broj stacionirnih radara

Shodno podacima dostupnim na web stranici BIHAMK-a te onima koje smo dobili od županijskih ministarstava unutrašnjih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na području cijele zemlje je 88 stacionarnih radara. Od navedenog broja, njih 78 je u Federaciji, devet u Republici Srpskoj i jedan u Distriktu Brčko. Kanton Sarajevo ima najviše ovakvih radara – više od 40.

Među takvim radarima su i oni koji snimaju samog vozača, tj. na osnovu izgleda njihovog lica mogu utvrditi i njihov identitet

U ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Zapadno-hercegovačke županije i Posavske županije potvrdili su nam da imaju ovakve radare. U MUP-u Bosanskopodrinjskog kantona naveli su da jedinim stacionarnim radarom ne mogu utvrditi identitet vozača na osnovu izgleda njegovog lica.

U MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije naglasili su da u jednom od policijskih vozila imaju radar koji službenicima daje mogućnost da jasno vide vozače

Odgovor na upit o tehničkim specfikacijama radara do objave ovog teksta nismo dobili od resornih ministarstava u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom Kantonu.

U MUP-u Republike Srpske obrazložili su tehničke mogućnosti njihovih devet stacionarnih radara:
  • Automatska detekcija brzine za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometara na sat u svim prometnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku;
  • Detekcija nepoštovanja zabrane prolaza (prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu);
  • Prepoznavanje registarskih oznaka za sva vozila u dolasku i odlasku;
  • Nadzor i snimanje;
  • Automatski prijenos podataka i slično.

Nadležni poručuju da ovi radari doprinose smanjenju broja prometnih nesreća, ali su napomenuli da sigurnost u prometu zavisi i od drugih faktora, kao što je ispravnost vozila, i od toga u kakvom su stanju ceste.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing