Stotine milijuna državi od akciza na gorivo, a autoceste se rade mic po mic

Stotine milijuna državi od akciza na gorivo, a autoceste se rade mic po mic

Ovo su za Klix.ba kazali iz Autoceste te naglasili kako 10 posto ukupno prikupljene akcize još uvijek stoji uplaćeno na računu Uprave za indirektno oporezivanje i da JP Autoceste FBiH imaju potraživanje prema UIO u iznosu cca. 70 milijuna KM.

“Na sjedinici Upravnog odbora UIO još uvijek nije donesena odluka o načinu raspodjele zadržanih sredstava, ali je učinjen pomak u vidu formiranja radne grupe koja će se sastojati od zainteresiranih strana”, naglašavaju oni.

Kada je u pitanju način korištenja akcize, dodaju, bitno je naglasiti da je trenutni investicijski ciklus u kojem se nalaze JP Autoceste FBiH značajno veći od iznosa ukupno prikupljene akciza u poslijednje tri godine.

“Akciza se prikuplja i koristi za vraćanje dugoročnih međunarodnih povoljnih kredita koji se koriste isključivo za građenje autoceste. U poslijednje tri godine iznos investicija u toku, koje se odnose na građenje je dosegao 865 milijuna KM, a razlika u odnosu na početak 2018. godine je 615 milijuna KM. To znači da je u poslijednje tri godine u izgradnju autoceste uloženo preko 615 milijuna KM”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Lošije od naplate javnih prihoda ide cestogradnja, a na brojne kritike građana i ekonomske struke vlast nema uvjerljiv odgovor.

/Izvor: Klix.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar