Strah od ebole počeo je poprimati globalne razmjere

Strah od ebole počeo je poprimati globalne razmjere

Opasni virus ebole nastavlja izazivati strah u Africi, ali i diljem svijeta.

U dosad najraširenijoj epidemiji život je u nekoliko afričkih država izgubilo više od 670 ljudi, a nakon što su se zarazili i liječnici koji su u Afriku otišli pokušati suzbiti širenje virusa, strah od ebole, koja ubija 90 posto zaraženih, počeo je poprimati globalne razmjere.
Najveća opasnost leži u činjenici da vrijeme inkubacije može potrajati do 21 dan i tijekom tog perioda zaraženi mogu imati simptome koji podsjećaju na gripu tako da ih je relativno teško odmah izolirati i spriječiti da dođu u kontakt s drugima. U takvoj je situaciji sasvim moguće da zaražena osoba bez većih problema uđe u neki putnički avion i odleti iz, primjerice, Nigerije za Veliku Britaniju i tako neprimjetno donese virus sa sobom na novi kontinent.

Na mjestu gdje ebole nikad nije bilo ni liječnici možda ne bi odmah bili u stanju dijagnosticirati što to nije u redu s pacijentom koji bi im se u nekom trenutku sasvim sigurno javio zbog opakih bolova, krvarenja i povraćanja.
A stručnjaci kažu da bi posljedice situacije u kojoj bi zaražena osoba bila smještena u bolnicu s drugim pacijentima bile nesagledive i katastrofalne jer bi medicinsko osoblje u svojim pokušajima da pacijentu pruže njegu nehotice vrlo vjerojatno zarazilo cijelu bolnicu.

Sve se ovo nekome može učiniti kao neutemeljeno paničarenje, no valja podsjetiti da se aktualna epidemija po prvi put u Africi proširila na velike urbane sredine, dok je u svim prijašnjim navratima ebola ipak bila ograničena na zabačena ruralna područja. Rizik da bi iz tih većih afričkih gradova mogla biti prenesena u druge države i na druge kontinente stoga je veći no ikad prije, piše Daily Mail.

O ozbiljnosti situacije svjedoče potezi vlasti u Liberiji, koje su gotovo potpuno zatvorile svoju granicu sa susjednim državama, kako bi pokušale spriječiti širenje zaraze.

U utorak je čak tamošnji nogometni savez zabranio igranje nogometa, s obzirom da je riječ o sportu u kojemu igrači dolaze u neposredni kontakt jedni s drugima, što povećava rizik prenošenja virusa.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar