STRANKE PODIJELILE DIREKTORSKE FUNKCIJE: Srbima osam, Hrvatima sedam, Bošnjacima šest čelnih pozicija

STRANKE PODIJELILE DIREKTORSKE FUNKCIJE: Srbima osam, Hrvatima sedam, Bošnjacima šest čelnih pozicija

Kadrovska operacija” do sada je polovično je završena – stranke na vlasti međusobno su podijelile direktorske pozicije u 21 državnoj instituciji.
Vijeće ministara već na sutrašnjoj sjednici nastavit će s imenovanjima direktora iz svoje nadležnosti, a očekuje se da bi kompletan posao mogao biti završen do kraja ovog mjeseca.
Do sada je na pozicije čelnika institucija BiH imenovano najviše Srba – osam, Hrvati su dobili sedam, a Bošnjaci šest direktorskih položaja.

Primjedbe bez osnova

Za direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Slobodan Ujić, a za čelnika Agencije za unapređenje inozemnih investicija Gordan Milinić. Za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Vijeće ministara postavilo je Predraga Kovača, za direktora Centra za uklanjanje mina Sašu Obradovića, a za koordinatora za reformu javne uprave Dragana Ćuzulana.
Državnom Agencijom za lijekove, odlukom Vijeća ministara, upravlja Aleksandar Zolak, a Agencijom za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin. Novi direktor državnog Fonda za povratak je Nebojša Švraka.
Za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Vijeće ministara imenovalo je Pericu Stanića kao nestranačku osobu.
Za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) postavljen je Osman Mehmedagić, za zamjenika  Trifko Buha, a glavni inspektor je Damir Bevanda. S obzirom da je u ovoj instituciji potpuno uvažena nacionalna struktura rukovodećeg tima, padaju u vodu jučerašnje primjedbe vlasti Republike Srpske da su Srbi zakinuti i da su u podređenom položaju u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Jednoglasne odluke

Novi direktor Direkcije za europske integracije je Edin Dilberović, a Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Edim Nesimi. Za direktora Agencije za sigurnost hrane postavljen je Džemil Hajrić, a Agencije za razvoj visokog obrazovanje i osiguranje kvaliteta BiH Husein Nanić.
Na čelu državne Agencije za rad i zapošljavanje sada je Muamer Bandić. Treba dodati da je za državnog koordinatora za integrirano upravljanje granicama imenovan Ermin Pešto, a za glavnog pregovarača za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hamdo Tinjak.
Vijeće ministara imenovala je za direktora „Službenog glasnika BiH“ Dragana Prusinu, a za direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića. Novi čelnik Instituta za intelektualno vlasništvo je Josip Merdžo, a Instituta za akreditiranje BiH Željko Medak. Za direktora državne  Direkcije za ekonomsko planiranje postavljen je Zoran Zeljko, a Agencije za pružanje usluga u zrakoplovnoj plovidbi Davorin Primorac.
Svemu treba dodati da je Vijeće ministara, čiji su članovi iz SDA, HDZ-a i Saveza za promjene, do sada jednoglasno imenovali nove direktore državnih institucija.

DL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar