• Studenti iz Rame: “Možemo mi očistiti okoliš, ali ne možemo nečiji obraz!”
  • Studenti iz Rame: “Možemo mi očistiti okoliš, ali ne možemo nečiji obraz!”
  • Studenti iz Rame: “Možemo mi očistiti okoliš, ali ne možemo nečiji obraz!”

Studenti iz Rame: “Možemo mi očistiti okoliš, ali ne možemo nečiji obraz!”

Ovoga tjedna, 3. i 4. travnja, zatekli smo malenu skupinu studenata entuzijasta koji su marljivo čistili smeće iz Ljubunačke Rike i s njenih obala. Prema njihovim riječima, oni nisu članovi nikakve ekološke udruge, nego “obični poštovatelji prirode”.

Studenti u rodnom kraju

Malenu neformalnu ekološku skupinu čine studenti koji su došli u rodni kraj na kratko vrijeme i tako pokazali svoju ljubav i poštovanje prema prirodi. Ukupno su u dva dana sakupili 25 velikih vreća smeća. Uglavnom su to bile plastične boce i vrećice koje su se uhvatile za grane i grmove uz Riku, te ih nije bilo moguće izvući iz grmlja bez podikoje ogrebotine. No ni te žrtve nisu mogle sakriti radost i zadovoljstvo urađenim poslom, a oni su, na naše iznenađenje, željeli ostati anonimni.

Samo dobrim djelima možemo promijeniti loše navike

Zamolili su nas samo da, ako već nešto pišemo, prenesemo ovu poruku: “Sve je povezano. Loš odnos prema prirodi uzrokuje bolesti, zagađenje, siromaštvo… Osim toga odnos prema prirodi odražava i unutarnje stanje čovjeka. Možemo mi očistiti okoliš, ali ne možemo nečiji obraz. Ipak vjerujemo da samo dobrim djelima možemo promijeniti loše navike. Bilo bi nam dobro svima kada bi svi marljivo nastavili čišćenje gdje smo mi sada zbog studentskih obaveza morali stati”.

Općina će graditi i sortirnicu otpada

Podsjećamo, Općina Prozor Rama i poduzeće  JKP Vodograd  uz potporu Fonda za zaštitu okoliša FBiH prošle godine je postavila kontejnere za smeće i po naseljima izvan Prozora, a uskoro će započeti i s gradnjom prijeko potrebne sortirnice otpada.

Nadamo se da će trud anonimnih studenata dotaknuti srca onih koji su se do sada neodgovorno ponašali prema prirodi. Studentima hvala i neka nam svima budu primjer ljubavi prema rodnom kraju!

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing