Sudac u Banja Luci sedam godina skrivao predmet i ostao na poslu

Sudac u Banja Luci sedam godina skrivao predmet i ostao na poslu

Bivši sudac Osnovnog suda u Banja Luci, Atko Huseinbašić, kažnjen je i prebačen na drugo radno mjesto jer je čak sedam godina držao kazneni predmet u ladici, zbog čega je nastupila zastara.

Ovaj slučaj spomenut je u raspravi predstavnika najviših pravosudnih institucija, Visokog sudskog i tužiteljstvog vijeća (VSTV) i Suda BiH, kao primjer problema.

Sudac Huseinbašić navodno je izbjegavao zakonsku obvezu da u roku od petnaest dana napiše presude, prenosi bljesak.info

U prvostupanjskom i u drugostupanjsjkom disciplinskom postupku najstrožije je kažnjen i ostao je bez posla. No, odlukom VSTV-a Huseinbašić je vraćen na posao tako što je samo premješten u sud u Tesliću. Od 1. studenog ove godine smanjuje mu se plaća za 20 posto za razdoblje od šest mjeseci.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je u emisiji FTV-a Pošteno kako se boji da u BiH postoji pravosudna mafija te je navela i ovaj slučaj kako primjer za to.

Podsjećamo, ''zategnuti odnosti'' između Suda i Tužiteljstva BiH isplivali su na površinu nakon presuda po pitanju istražnog zatvora za uhićene u akcijama Gibraltar i Meso. 

Sud BiH javno je prozvao Tužiteljstvo za nemar i aljkavost pri pripremanju slučajeva, a javnost je ostala zgrožena što tako dvije važne institucije komuniciraju preko priopćenja u medijima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar