Suđenje Enveru Buzi – Svjedok je kazao: Otac je treći dan, kada se zgarište u štali stišalo, ušao u štalu i pronašao neke kost

Suđenje Enveru Buzi – Svjedok je kazao: Otac je treći dan, kada se zgarište u štali stišalo, ušao u štalu i pronašao neke kost

Danas je na Sudu BiH u odjelu za ratne zločine nastavljeno suđenje  Enveru Buzi za zločine počinjene na Uzdolu u općini Prozor-Rama 14. Rujna 1993. Godine. Buza je u to vrijeme bio komndant Samostalnog prozorskog bataljona A BiH. Tužiteljstvo je danas izvelo tri svjedoka koji su unakrsno ispitivani.

Miroslav Grubeša iz Uzdola  koji je rođen 1977. Godine ispričao je da je u napadu muslimanskih snag  na Uzdol 14. rujna 1993. godine nestala njegova majka, a da ju je otac tražio tri dana nakon napada.

Svjedočenje Miroslava Grubeše je bilo dosta potresno jer je bilo teško sjetiti se tih tragičnih trenutaka budući da je u to vrijeme imao tek 15 godina. “Štala je bila zapaljena, a sva stoka iz nje je pobjegla. Otac je treći dan, kada se zgarište u štali stišalo, ušao u štalu i pronašao neke kosti. Pronašao je bedrenu kost i dio lobanje. Kasnije su te kosti poslate na obdukciju u Split, a moja majka je ukopana zajedno sa svim ubijenim u Uzdolu”, kazao je Grubeša.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedok je upitan zbog čega je istražnom sucu u Mostaru 1995. godine rekao da je na dan napada vidio kako su muslimani njegovu majku zapalili u štali.

“Bio sam u teškoj situaciji, jedva punoljetan. Odlučio sam dati takvu izjavu kako bih pokušao natjerati istražne organe da bilo šta započnu na istraživanju ovog zločina i da se počinteljii kazne. Ispričavam  se svima zbog toga, a ovo što sam danas ispričao jeste istina”, kazao je Grubeša.

O zločinu na Uzdolu svjedočio je Miro Prskalo, rođen 1973.  iz Uzdola koji je bio student teologije, ali se u to vrijeme našao na odmoru i posjetio je svoju rodbinu. Napad na Uzdol Miru je zateko u kući  u Rajičima. U toj kući su bilili smješteni iz sela Bobare Jela Džalto sa djecom, a u posjet joj je stigla sestra Sofija iz Austrije. „Ona je donije dosta slatkiša pa sam ja tu noć (13.09.1993.) otišao na položaj Borak i malo braniteljima odnio slatkiša. Vratio sam se oko 2 sata. Ujutro rano sam čuo pucnjavu i vidio kako gore štale na Križu. Otišao sam autom prema Ceru, a kada sam došao negedje oko 200 metara od škole, nisam mogao dalje. Pokušao sam pješice, ali se dalje nije moglo. Tada mi je došao jedan pripadnik HVO-a i rekao mi da je škola u okruženju i da ih ja jedino mogu spaiti i da javim u komandu Prozoru jer su veze pokidane.“ – Kazao je Miro.

U svom daljem svjedočenju Miro je izjavio: “Pokušao sam otići do komande u Prozor i kada sam došao do uzvišenja Brižina vidio sam 50 vojnika kako idu ispod crkve kako idu prema Ceru. Tada sam otišao prema Krančićima i odatle sam sa Zoranom Barešićom autom do Prozora.da ih obavijestim o napadu. Uspio sam i vratio se, a po povratku sam zatekao brojne ubijene civile. Na Ceru su bili ubijeni Zora Glibo, Domin Rajič i njegova žena te sin Ivo. Malo dalje u kući sam vidio ubijenu Katu Ljubić i Matu Ljubić. U svom selu sam pred kućom zatekao ubijenog Stanka Rajiča i njegovu suprugu Luciju, kao i tetke Maru i Šimu. Moja kuća je zapaljena, a u njoj je ubijena i zapaljena Jela Džalto, dok joj je sestra Sofija s djecom uspjela pobjeći”, rekao je Prskalo

Treći svjedok je bio zapovjednik Treće bojne Brigade Rama Josip Prskalo iz Uzdola, rođen 1970. godine. U vrijeme napada nalazio se u zapovjedništvu u školi na Ceru.

„O napadu me obavijestiio dežurni Pero Kovčalija koji je došao u spavaonicu. Izašli smo i vidjeli da gore kuće u Križu i Zelenikama. Ubrzo je počeo napad na školu. Pokušavao sam uspostaviti vezu sa zapovjedništvom u Prozoru, ali su čvrste veze pokidane, a motorole provaljene. Otvorenom vezom sam tražio pomoć od zapovjedništva. Dobili smo brzo pomoć u ljudstvu i oružju. Tražio sam da tenk sa Ošljanja gađa ciljeve oko škole: Hrastove, Pržinu, Gradinu i skladište opreme i streljiva.“

Prskalo je također kazao da je bojna brojala od 200 do 250 vojnika koji su bili raspoređeni na velikoj crti obrane: Glibe, Jurići, Poda, Gradac, Krančko polje, Borak, Zalijača, Komin i Velika Kosa.

Obrana Envera Buze je u unakrsnom ispitivanju svjedoka Josipa Prskala tražila precizan odgovor o tome kuda je artiljerija gađala kada je zatražena pomoć. Prskalo je kazao: „Pomoć iz brigade je stigla u ljudstvu i artiljeriji koja je gađala položaje A BiH ispred sela Here, Kute, Šćipe.“

Unatoč takvom odgovoru svjedoka obrana Buze je pokušavala dokazati da je artiljerija gađala po Uzdolu vadeći iz konteksta iz izvještaja koji je pukovnik Željko Šiljeg slao u zapovjedništvo HVO-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. svibnja 2018. godine.

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar