Suđenje Enveru Buzi: Završen dokazni postupak

Suđenje Enveru Buzi: Završen dokazni postupak

Saslušanjem dodatnog svjedoka Državnog tužiteljstva i unošenjem materijalnih dokaza Obrane, okončan je dokazni postupak u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Envera Buze za zločine počinjene u Uzdolu kod Prozora.

Velimir Marić, bivši predsjednik Okružnog vojnog suda u Mostaru, svjedočio je na okolnosti uviđaja i naredbe o sprovođenju istrage povodom ubojstva hrvatskih civila iz, kako je rekao, rujna 1993. godine.

“Obaviješten sam od strane vojnog tužitelja da se desio ratni zločin i da je ubijeno više od 30 civila, Hrvata. Izdao sam naredbu o pregledavanju tijela i utvrđivanju uzroka smrti. Tijela su prebačena u splitsku bolnicu ‘Firule’, jer na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije bilo bolnice gdje se to moglo raditi”, kazao je Marić.

Na upit Obrane da li je vidio poginule, Marić je odgovorio da nije bio na mjestu događaja. Također, na upit Obbrane ko ga je postavio za vojnog sudiju, rekao je da je postavljen po naredbi vlade tadašnje Herceg-Bosne.

Pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su, prema optužnici, 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljona, na teret stavljeno da je propustio poduzheti mjere da počinitelji budu kažnjeni.

Obrana je među materijalne dokaze uložila nekoliko zapovijedi o napadu na Prozor od strane HVO-a, kao i naredbu o iseljavanju Uzdola, s potpisom Slobodana Praljka.

“Ovim dokazom potvrđujemo da je Uzdol bio obuhvaćen udruženim zločinačkim poduhvatom, presuđenim od strane Tribunala u Haagu, u predmetu ‘Prlić i drugi’”, kazao je Ismet Mehić, Buzin advokat.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. srpnja 2019., kada će Tužiteljstvo BiH iznositi završnu riječ.

 

/Izvor: Detektor.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing