• Suđenje za zločine na  Uzdolu počinje 14. studenog
  • Suđenje za zločine na  Uzdolu počinje 14. studenog
  • Suđenje za zločine na  Uzdolu počinje 14. studenog

Suđenje za zločine na Uzdolu počinje 14. studenog

Suđenje Enveru Buzi, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH), za zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog u Uzdolu (općina Prozor -Rama) 1993. godine, počet će 14. studenog, rečeno je na statusnoj konferenciji.

Tužiteljstvo BiH je najavilo da za dokazivanje zločina planira saslušati 90 svjedoka, od kojih dva sa mjerama zaštite, te tri vještaka. Također, tužiteljstvo planira uvesti 142 materijalna dokaza.

Obrana je najavila da će u svom dokaznom postupku saslušati između deset i dvadeset svjedoka, te uložiti oko 50 materijalnih dokaza.

Buza je optužen da je, kao komandant Samostalnog bataljona Prozor ABiH, 14. septembra 1993. godine lično naredio i učestvovao u napadu na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenike i Raiči (općina Prozor), nastanjene civilima hrvatske nacionalnosti.

U tim selima su, prema optužnici, pripadnici ABiH ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji dječak, a najstarija, starica od 87 godina.

Prema nalazima obdukcije i prikupljenim dokazima, žrtve su ubijane vatrenim i hladnim oružjem.

Optuženi se tereti da je bio nazočan na terenu tijekom provođenja akcije i u neposrednoj blizini mjesta gdje su počinjena ubojstva. Također, na teret mu je stavljeno da je od organa sigurnosti ABiH dobio informacije o počinjenim zločinima, te ništa nije poduzeo kako bi proveo istragu, a počinitelje zločina kojima je bio nadređeni, procesuirao i kaznio.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar