Na suđenu za Uzdol svjedočili Slavko Perković i komandant brigade „Neretvica“ A BiH

Na suđenu za Uzdol svjedočili Slavko Perković i komandant brigade „Neretvica“ A BiH

Danas je u Sarajevu na Sudu BiH za ratne zločine nastavljeno raspravno vijeće za zločine počinjene na Uzdolu 14. rujna 1993. godine za koje je optužen komadant Samostalnog prozorskog bataljona Enver Buza.

Tužiteljstvo je izvelo dva svjedoka.

Prvi je svjedičio Hasan Hakalović, komandant brigade „Neretvica“ A BiH, u vrijeme operacije „Neretva 93“. Hakalović je rođen u Višnjici u Neretvici, općina Konjic, 1947. godine i  živi u Buturović Polju. Rat ga je zatekao u Buturović Polju, a u rujnu 1993. godine bio je na mjestu komandanta brigade „Neretvica“. Brigada kojom je zapovjedao je imala od 2800 ljudi pa čak do 4000 vojnika i  držala je položaje na Bokševici, Čelinskoj i Studenskoj planini pa sve do Šćipa gdje se imali kao susjede Samostalni prozorski bataljon kojim je zapovjedao Enver Buza.

Svjedok Hakalović je naveo da je bio prije akcije na ručku u Dobrom Polju na kojem su bili Sefer Halilović, Vehbija Karić, Zirćo Suljević i Bjelajac. Na tom ručku je bio i Enver Buza.

Hakalović je rekao da na tom ručku nije bilo ništa više osim ručka. Sve naredbe su dobivali pismenim putom od 4. korpusa.

„Naš zadatak je bio zauzimanje Crnog Vrha zajedno sa Bugojancima i Gornjim Vakufom, spajanje je na Vilća Guvnu. Prozorski  bataljon je trebao napasti sa druge strane, ali nije i ne znamo zašto nije. Razlog je bio što nisu imali nafte kako sam ja čuo.“ Svjedočio je Hakalović.  Također je izjavio da je vidio u Dobrom Polju Envera buzu kako sudi utakmicu dok su igrali fudbal nakon što su se vraćali iz neuspjele akcije na Crni Vrh.

„Sefer Halilović i Karić su rekli da će vidjeti u generalštabu zašto nisu napali. Sutradan su Uzdol napali, Prozorski bataljon. Vojnici su pričali i Radio Rama je javljala svakih 15 minuta o zločinima na Uzdolu. Bilo je tu i djece. Uzdol je bio zona odgovornisti HVO. Slabo poznajem Uzdol, ali koliko sada vidim  kada prolazim, da je Uzdol bio blizu njihove odbrane.“ Kazao je Hakalović u svjedočenju.  Svjedok je izjavio da nije čuo da je netko odgovarao za Uzdol i da je o zločinu čula cijela država.  Hakalović je također rekao da je Buza morao imati naređenje za Uzdol, a ako nije onda je to uradio na svoju ruku.

Obrana Buze  je tražila kao dokaz izjavu Hasana Hakalovića od 8.4.2001. koju je dao haškim istražiteljima u kojem je izjavio  da je Sefer Halilović bio zadužen za operaciju „Neretva 93“ i da je od njega primao naređenja. Svjedok je ustvrdio da se ne sjeća. Prema Hakalovićevim riječima Samostalni prozorski bataljon je bio samostalna jedinica i nije pripadao nijednoj brigadi te je bio izravno pod komandom Generalštaba A BiH.

Drugi svjedok je bio Slavko Perković koji je rođen na Uzdolu 1963. godine i živi na  Uzdolu. Za vrijeme rata bio je pripadnik HVO-a, brigade Rama, Treća bojna. Slavko je u vrijeme zločina na Uzdolu, 14.09.1993. izgubio majku Katu Perković i sestru Anicu Stojanovć.

O događajima na Uzdolu Slavko je svjedočio: „Tu noć sa 13. na 14.9.  bio sam na položaju Zalijača, a Uzdol nam je bio za leđima, a okrenuti smo bili prema položajima A BiH Krstišća i Here. Sjedište bojne je bilo u školi. Pucnjava se čula oko 6 sati sa Uzdola i Alahu ekber. Spustili smo se 200 metara i vidili smo da gore kuće, štale, plastovi u Križu, Zelenikama i Rajičima. Vratili smo se i brzo smo dobili pojačanje pa sam tražio da odem kući jer su mi rekli da su mi ubijene mama i sestra. Kad sam došao kući vidio sam pred kućom oca Stipu i u kući mamu mrtvu pogođenu u predjelu grudi. Otišao sam  u Križ i vidio sestru Anicu mrtvu pred kućom. Našao sam neku deku i pokrio je. Poslije sam se vratio na Zalijaču do kraja smjene.“

Svjedok Perković je također izjavio da je čuo da su zločin počinili pripadnici Prozorskog bataljona kojim je zapovjedao Enver Buza.

Slijedeće ročište zakazano je za 19. rujna 2017. godine.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar