Sukobi na Kosovu

Sukobi na Kosovu

U Sjevernoj Mitrovici na Kosovu kosovske policija krenula je u akciju uz zvuk sirena za zračnu opasnost koje su odjekivale gradom, a veliki broj Srba okupio se na ulicama. Jedan Srbin je ustrijeljen u Zvečanu te se trenutačno nalazi u teškom stanju.

“Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, ustrijeljen je u predjelu prsnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro”, rekao je za “Kosovo online” kirurg Zlatan Elek, direktor KBC-a Kosovska Mitrovica.

Deset osoba je ranjeno, a životno je ugrožen jedan muškarac, potvrdio je za N1 dr Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici. Elek je za N1 rekao da je “bez ikakvog povoda” ozlijeđeno desetero građana.

“Osam njih je ozlijeđeno šok bombama, gumenim mecima i suzavcem. Oni nisu zadržani na liječenju u Kliničko-bolničkom centru. Najteže je ozlijeđen muškarac iz Zvečana koji je maltene upucan s leđa. Ima ozljedu desne lopatice, prijelom desne lopatice, prijelom drugog desnog rebra i metak mu je gotovo izašao na prednju stranu vrata. Hitnom kirurškom intervencijom zaustavljeno je krvarenje“, naveo je Elek.

U jednom trenutku policija je upotrijebila suzavac da rastjera okupljene. Kako piše Kossev, čule su se i šok bombe.

Građani koji su se zatekli na licu mjesta prenose da je riječ o specijalnim jedinicima policije i da se mogu vidjeti uglavnom ispred ljekarni.

Srpski mediji javljaju kako su u Rašku, općinu na jugozapadu Srbije na granici s Kosovom, krenuli predsjednik Aleksandar Vučić, ministar obrane Nebojša Stefanović i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, prenosi Slobodna Dalmacija.

RTS javlja da su pripadnici kosovske policije za gospodarski kriminal zatvorili više trgovina u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima.

“Upadaju u skladišta,trgovine, ljekarne ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konzultacija i pripreme s policijom u sjevernom dijelu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svjedočenja i tvrdnje očevidaca.

Stiglo je i naknadno priopćenje policije:

“Završena je policijska operacija u regiji Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice. Ozlijeđeno je šest policajaca, od toga pet Albanaca i jedan Srbin. Dok je u svim drugim regijama policijska operacija prošla bez problema, u Sjevernoj Mitrovici organizirano su se okupile kriminalne grupe, napravile blokade na putevima sa raznim prevoznim sredstvima, koristile plinske boce, šok bombe, vatreno oružje i ručne bombe, sa ciljem ometanja i napada na carinu i policajce koji su bili na dužnosti“, navodi se u priopćenju kosovske policije.

Do sada je uhićeno osam osoba: R. K. (1957) kosovski Albanac, muškarac iz Peći; A. K. (1979) kosovski Albanac, muškarac iz regije Prištine; M.N. (1990) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; I.Z. (1982) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; A.D. (1995) kosovski Albanac, muškarac iz regije južne Mitrovice; M. DŽ. (1958) kosovski Bošnjak, muškarac iz sjeverne Mitrovice; I. H. (1975) kosovski Albanac, muškarac iz sjeverne Mitrovice; M. L. (1978) kosovski Srbin, muškarac iz sjeverne Mitrovice”.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zatražila je angažiranje NATO-a, Kfora i međunarodne zajednice, a predsjednik Srbije uputio se u Rašku, na jugu Srbije, gdje će se poslijepodne sastati s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar