Summit G20: Od svijeta se traži rast, od Putina promjena politike

Summit G20: Od svijeta se traži rast, od Putina promjena politike

Lideri grupe 20 industrijski razvijenih zemalja – G20 – izrazili su odlučnost da povećaju gospodarski rast i promoviraju razvoj, navodi se u zaključnom priopćenju sa summita u australijskom gradu Brisbaneu.
"Odlučni smo da povećamo gospodarski rast, pomognemo otvaranje novih radnih mjesta, promoviramo razvoj i izgradimo globalno povjerenje", navodi se u priopćenju i dodaje da je sljedeći predsjedavajući grupe Turska.
U turskom gradu Antaliji bit će održan summit G20 u studenom 2015. godine, a summit 2016. godine u Kini.
Sastanak svjetskih sila protekao je u napaqdima na Rusiju zbog čega je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije napustio Brisbane.

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron upozorili su u nedjelju da će Rusija ostati izolirana ako predsjednik Vladimir Putin nastavi kršiti međunarodno pravo i sporazume čija je svrha okončanje sukoba u Ukrajini.

"U ovom trenutku sankcije koje su na snazi dobro grizu", rekao je Obama nakon summita G20.
"Imamo timove koji stalno prate gdje treba napraviti dodatni pritisak kada je potrebno", dodao je.
Britanski premijer David Cameron je izjavio da su Europa i SAD poslali jasnu poruku Putinu da će njegova zemlja biti izolirana ako se ne okonča ukrajinska kriza.

"Mislim da Rusija treba znati kako su SAD i Europska unija jedinstveni u cilju osiguranja da nemamo neku vrstu trajnog zamrznutog sukoba na europskom kontinentu", rekao je Cameron novinarima na summitu. "Ako se to dogodi, ne vjerujem da odnosi između Rusije s jedne strane i Britanije, Europe i SAD-a s druge mogu biti isti."

Upozorio je kako je geopolitički rizik od nastavka sukoba u Ukrajini veći od rizika daljnjih ekonomskih sankcija.
Cameron je izrazio nadu da će Putin "krenuti drugim putem" te da ruski čelnik vidi da se nalazi "na raskrižju".

Ruski predsjednik izjavio je pak kako postoje "dobri izgledi" za rješavanje sukoba u Ukrajini dok zapadni čelnici okrivljavaju Moskvu za krizu u toj zemlji i prijete joj novim sankcijama ako ne poduzme mjere za njezino okončanje, prenosi bljesak.info

 
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar