Šumsko bezakonje u HNŽ-u moglo bi uništiti ramske šume

Šumsko bezakonje u HNŽ-u moglo bi uništiti ramske šume

Već je pomalo zaboravljeno da Hercegovačko-neretvanska županija još uvijek nema Zakona o šumarstvu pa se u događaju čudne stvari oko sječe šume i svega onog što je vezano uz taj Zakon. 

Na području općine Prozor-Rama događa se sječa šume za koju mnogi smatraju da je nelegalna i da je izmakla nadzoru. Uzmemo li u obzir da nema Zakona, onda je svakako to nelegalno. Zbog te sječe reagirali su  općina Prozor-Rama i sami mještani.

Općina Prozor-Rama je imala i tematsku sjednicu Općinskog vijeća. Također je uputila desetine zahtjeva i dopisa nadležnim institucijama da se zaustavi bespravna sječa. Obavještena je i SIPA, ali sve stoji.

TEMATSKA SJEDNICA: Šumarstvo u začaranom krugu bezakonja, bez rješenja na vidiku

Dok se općina Prozor-Rama bori da zaštiti šume na svom području za to vrijeme netko “sazad” prilazi i sječe uz prešutnu podršku baš onih koji bi je trebali zaštiti, a ne da sve pada na pleća općine Prozor-Rama.

O tome smo poslali upit Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a: “Što je poduzeto u svezi prijava o nelegalnoj sječi šume na području općine Prozor-Rama?”

U odgovoru Ministarstva stoji sljedeće:

Iz ovog odgovora sasvim je jasno: Ne postoji zakon kojim se regulira oblast šumarstva ne postoji mogućnost podnošenja prekršajnih prijava.

Tko je onda odgovoran za stanje u ovoj oblasti? Zna se, ali se ništa ne poduzima.

Zakona nema još od 2014. godine. Što se sve događalo u međuvremenu. Možda bi najbolji pokazatelj bio zbrojiti kubike posječenog drveta i panjeve koji još nisu istrulili.

Na naše pitanje “U kojoj je fazi Zakon o šumama HNŽ-a?” nadležno ministarstvo je dalo svoj odgovor:

Ponovno se postavlja pitanje do koga je? I opet isti odgovor.

odgovor za Ramski vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing