BiH dodijeljen kandidatski status za članstvo u EU

BiH dodijeljen kandidatski status za članstvo u EU

Čelnici Europske unije jednoglasno su danas u Briselu donijeli odluku o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU, saznaje.

Bosna i Hercegovina formalno je 15. veljače 2016. godine predsjedništvu Vijeća EU podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. – javlja Fena

Nakon što je BiH predala zahtjev za članstvo, u prosincu 2016. godine, Europska komisija poslala je BiH detaljan Upitnik, a nakon 14 mjeseci u veljači 2018. godine BiH je predala ispunjen Upitnik. Na odgovorima je radilo više od 1.300 predstavnika različitih razina vlasti. Odgovoreno je na 3.897 pitanja kao i 655 dopunskih.

Sadržaj odgovora poslužio je kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Taj korak, iako tehničke naravi, ponovno je otvorio perspektivu članstva u EU.

Ipak, tek danas donesena je politička odluka o kandidatskom statusu, a sada bi trebala nastupiti i faza otvaranja pristupnih pregovora.

Europsko vijeće ima konačnu riječ kad se radi o proširenju, uključujući dodjelu statusa kandidata i početak pristupnih pregovora s nekom od potencijalnih budućih članica Unije.

/Izvor: Fena/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing