• Šumsko bezvlašće u šumama HNŽ-a
  • Šumsko bezvlašće u šumama HNŽ-a
  • Šumsko bezvlašće u šumama HNŽ-a

Šumsko bezvlašće u šumama HNŽ-a

U šumama Hercegovačko-neretvanske županije vlada potpuna anarhija, rekao je današnjoj press-konferenciji Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ. Odgovarajući na upite novinara o statusu poduzeća J.P. Šumsko gospodarsko društvo ”Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. Mostar  i njegovih zaposlenika, ministar Jović je naglasio kako se radi o naslijeđenom problemu, ali i da je uvjeren u to kako će uskoro to pitanje biti rješeno na zadovoljavajući način.

Foto: Bljesak.info /

Pet šumskih poduzeća u HNŽ-u

Podsjetio je i na to kako se zbog nedonošenja Zakona o šumama bespravno sijeku značajne količine drvne mase i devastira šumsko bogatstvo, te naglasio kako se intenzivno vode razgovori svih relevantnih čimbenika kako bi se to područje zakonski uredilo i šumskim bogatstvom gospodarilo na zakonit način. ”Problemi s kojima su suočeni djelatnici J.P. Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar su oni za koje moramo naći rješenje, jer je to jedino poduzeće koje je Županija utemeljila i koje je u cijelosti u njezinu vlasništvu. Zakon koji je suspendiran predviđao je da na području svake županije bude jedno poduzeće koje će gospodariti šumama, a kada se to trebalo definirati, po mojoj procjeni, za to nije bilo sluha”, objasnio je Jović. Kaže da Hercegovačko-neretvanska županija ima nekoliko otvorenih pitanja na koja se može odgovoriti, a ključno pitanje je tko će koristiti šume na području županije.  Inače, trenutno na području HNŽ-a djeluje pet šumarskih poduzeća, Srednje neretvansko, Hercegovačko-neretvansko, Ljuta, Šipad i Šume Hercegbosne koje su u stečaju. ”To je složen problem, moja preporuka je bila da na području županije može biti više poduzeća, ako treba da dođe i do ujedinjenja. Moj stav je da revizorska kuća sagleda stanje u svim poduzećima kako bi se znalo što se ujedinjuje. Jer najmanji problem je ujediniti ljude, treba sagledati sve bilance pogleda i napraviti ‘živo biće’ koje neće za dvije godine doći u isto stanje. Ako sada pogriješimo, to nećemo moći isprivati”, objasnio je Jović, i misli da su bliže dogovoru nego ranije. ”Ne kažem da će biti lako, rješenja ima, ali trebamo otvoreno porazgovarati o činjenicama i uraditi nešto. Radili smo procjenu i smatramo da imamo prostora da sve ljude iz svih poduzeća zaposlimo, te da poduzeća posluju s dobiti i do tri milijuna KM, iz kojih bi se ulagalo u infrastrukturu, itd.  Ima potencijala, samo treba naći formu, tu trebamo biti racionalni i ne smijemo se zaletiti, jer ako napravimo još jednu grešku nitko je neće popraviti”, objasnio je Jović.

Kako je došlo do zastoja

Podvukao je još jednom da su tu dvije vrste problema, nepostojanje zakona i tužbe. ”Drugi dio, vezan je za tužbe koje su uslijedile prema ovom poduzeću i od strane ovog poduzeća. Tu se zapetljalo tužbama i protutužbama, u konačnici poduzeće je izgubilo dvije tužbe u vrijednosti od milijun maraka. Mislim da će rješavanje ove problematike biti vezano u jedan kompleks s ostalim pitanjima u šumarstvu. Nastojat ćemo naći rješenja koja će kompleksno sagledati problematiku”, pojasnio je Jović. Šume imaju velik problem nezakonite sječe, rekao je Jović odgovarajući na novinarska pitanja ”Imali smo koordiniranu akciju koju smo provodili u kolovozu i rujnu, ta akcija je davala efekt.  Ali i tu imamo apsurd, sve  prijave čuvara koje idu ka fizičkim licima prolaze na sudovima, ali se odbacuju tužbe koje se podnose protiv poduzeća zbog nezakonite sječe. To je jedan od apsurda, koji svakom zdravom pravniku, ili bilo kome drugom nije jasan. Šumarstvo je u lošem stanju i javna je tajna da tu postoji jedna anarhija. Svatko radi što i kako hoće i iz tog razloga je jako bitno da donesemo zakon koji je ključ svih ključeva”, govori Jović, konstatirajući da se pitanje šuma bespotrebno prepolitiziralo.

Foto: Bljesak.info /

 Djelatnici nisu zadovoljni sastankom

Djelatnici poduzeća J.P. Šumsko gospodarsko društvo ”Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. Mostar za Bljesak.info su rekli kako nisu zadovoljni sastankom, kojeg su jutros imali s ministrom. ”Nakon poziva na sastanak i najave konferencije za medije, zaista smo očekivali da će se donijeti konkretno rješenje, no nažalost vidjeli smo da još uvijek nema rješenja za nas. Polovično nam je obećano da će se pokušati riješiti naš status, te nam je ministar najavio da će ići na razgovor s premijerom Vlade HNŽ-a Nevenkom Hercegom, a kasnije će razgovarati i sa predstavnicima iz SDA. Nakon tih sastanaka idući tjedan bi se trebalo znati hoće li se išta pomjeriti. No u konačnici nismo zadovoljni”, rekli su radnici za Bljesak.info. ”Sve je i dalje na čekanju, a mi i dalje nećemo imati plaće”, zaključili su.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar