ŠUTITE I DUBLJE UDIŠITE Lik u Skupštini Sarajeva kaže da je za zagađenje kriva ćevabčinica i da američka mjerenja nisu po našim standardima

ŠUTITE I DUBLJE UDIŠITE Lik u Skupštini Sarajeva kaže da je za zagađenje kriva ćevabčinica i da američka mjerenja nisu po našim standardima

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, razmatrajući probleme svezi zagađenja zraka, na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ocijenio je da su pojedinačna mala ložišta najveći zagađivači te da je potrebno napraviti novu analizu koja će pokazati koji je stvarni postotak utjecaja prometa na kvalitetu zraka.

Po njegovom mišljenju, mediji su doprinijeli uzbunjivanju građana nakon priopćenja Veleposlanstva SAD-a koja mjeri zagađenost zraka u Sarajevu.

Na jučerašnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u Kantona Sarajevo, Plamenko Tais, koji je predstavio informaciju o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo, u kojoj su identificirani okolišni problemi: energetika, promet i infrastruktura, upravljanje kvalitetom zraka i buka.

Potom se Tais osvrnuo na podatke o zagađenosti zraka Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih država kazavši:

“Jesmo li najzagađeniji – nismo. Jesmo li zagađeni – jesmo. Mjesto postavljanja analizatora američkog veleposlanstva je vrlo upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice. Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkom veleposlanstvu. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američkog veleposlanstva nije u skladu sa našim standardima”.

Među onima koji su komentirali ovu konstataciju Taisa, bio je i Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost koji je ironično istaknuo sljedeće:

“Nisam zadovoljan odgovorom kada je riječ o sjednici i smislu održavanja ove sjednice. Ali upravo ovom drugom istupu gospodina Taisa, nadam se da su shvatili u američkom veleposlanstvu, kao što smo i mi shvatili da je uzrok ćevabdžinica. Ne znam za smisao da raspravljamo dalje ako smo napokon otkrili uzrok zagađenja zraka”.

Naime, prema mjerenjima američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, grad Sarajevo je u nedjelju, 2. prosinca, imao najzagađeniji zrak na svijetu.

Na mjernim uređajima američkog veleposlanstva u popodnevnim je satima zagađenje zraka u Sarajevu dostiglo vrijednosnu brojku blizu 300 indeksa kvalitete zraka (AQI) i time premašilo vrijednost opasnu za zdravlje svih građana.

U večernjim satima bilo je još gore. Tada je u tom gradu izmjereno 315 AQI, što prema mjerenjima američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini spada u najopasniju ljestvicu zagađenja koje može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje svih stanovnika.

I u ponedjeljak, 3. prosinca u 7 sati uređaji Američkog veleposlanstva u Sarajevu izmjerili su 363 AQI, a indeks kvaliteta zraka je okarakteriziran kao opasan.

Također, prema aplikaciji Udruženja Eko Akcija koja objavljuje mjerenja stupnja zagađenosti zraka, isti dan u Sarajevu je u 19 sati, indeks zagađenosti zraka iznosio 376, što također znači vrlo opasan zrak za zdravlje ljudi koji ga udišu.

Jutros (četvrtak, 6. prosinca), taj index iznosio je 176, što je znatno bolje stanje od prošlih nekoliko dana, ali ipak zrak je i dalje vrlo opasan za zdravlje.

Podsjetimo, za index zraka od 0-50 kvaliteta zraka je dobra, od 51-100 zrak je umjereno zagađen, od 101-150 ocjenjuje se kao nezrav za osjetljive grupe, od 151-200 nezdrav, od 201-300 vrlo nezdrav, a od 301 i više – opasan.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar