Svaka kamena kuća pretvorena je u apartman, grad podsjeća na Disneyland

Svaka kamena kuća pretvorena je u apartman, grad podsjeća na Disneyland

Mediteranski gradovi s višestoljetnom poviješću, među kojima je i naš Dubrovnik, našli su se na udaru nezapamćenog turističkog vala, koji može biti itekako opasan za očuvanje njihove kulture, piše BBC.

I dok aviokompanije i vlasnici gigantskih kruzera zadovoljno trljaju ruke zbog zarađena novca, lokalno stanovništvo sve više osjeća negativne posljedice ‘turističkog stampeda’.

Tako i BBC piše kako unutar zidina stare dubrovačke jezgre živi tek oko 1500 ljudi, ali taj broj u ljetnim mjesecima zna narasti za pet do šest puta, i to samo u jednome danu.

– Kulturna dobra ovog hrvatskog bisera na jugu Jadrana očuvana su još od doba Rimljana, Ostrogota, Mlečana i Habsburgovaca. Danas je skoro svaka stara kamena kuća u gradu pretvorena u apartman. Atmosfera u Dubrovniku u mnogočemu podsjeća na Disneyland. Kad hodate gradom, u tom moru turista skoro je nemoguće vidjeti domaće ljude. Često imate osjećaj da susrećete samo prodavače sladoleda, turističke vodiče, konobare… Sve je podređeno turizmu – piše BBC.

Dodatnu histeriju oko Dubrovnika stvorila je i megapopularna televizijska serija ‘Igra prijestolja’, koja se ondje snima. Tisuće obožavatelja hodočaste u grad kako bi se fotografirali na lokacijama koje su dosad imali prilike gledati samo na malim ekranima.

Iskreno, uopće ne gledam seriju. Pomalo je suludo što ljeti svejedno svaki dan stojim ispred trgovine, iako je vani 35 stupnjeva, i vičem ‘Dolazi zima’ (u seriji na engleskom jeziku ‘Winter is coming’) – rekao je vlasnik jedne suvenirnice u Dubrovniku, a prenosi BBC.

Osim Dubrovnika, i otok Capri u Italiji, grčki Santorini, Barcelona te Firenza, također strahuju da bi svi ti turisti mogli naštetiti njihovu povijesnom bogatstvu.

U Veneciji je, primjerice, još 1950-ih počeo trend masovnog iseljavanja lokalnog stanovništva, upravo zbog prevelike i prenagle ekspanzije turizma. Čeka li i Dubrovnik ista sudbina, ovisi najviše o hrvatskoj Vladi i gradskim ocima.

– Mala je šansa da će se broj turista u Hrvatskoj u narednim godinama smanjiti. Osim Amerikanaca i Britanaca, sve je više gostiju iz država gdje srednji sloj građanstva doživljava svojevrsni procvat i ima sve veću platežnu moć – to su prvenstveno Rusija, Indija i Kina. Ljudi se, zbog niza terorističkih prijetnji, više ne osjećaju sigurno u Tunisu, Turskoj i Egiptu – piše britanska medijska kuća BBC.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar