SVAKE GODINE POVEĆANJE: Državni ministri i parlamentarci i ove bi godine mogli dobiti do 650 KM višu plaću

SVAKE GODINE POVEĆANJE: Državni ministri i parlamentarci i ove bi godine mogli dobiti do 650 KM višu plaću

Nova osnovica za obračun plaća zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine trebala bi biti povećana na 600 KM. Ovaj iznos predložilo je Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine i odluku o tome treba donijeti Vijeće ministara BiH moguće već idući tjedan, piše Faktor.

U prošloj godini osnovica je iznosila 535 KM, nakon što je također uvećana s 475,69 KM

Povećanje osnovice tražili su sindikati zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da ona iznosi 630 KM. Istovremeno su tražili da se primanja dužnosnika odvoje od primanja državnih službenika, namještenika, policajaca, vojnika s obzirom na to da su Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH obuhvaćeni svi zaposleni, uključujući ministre, parlamentarce, savjetnike, članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

To znači da svako povećanje osnovice znači povećanje plaća i dužnisnika, i to za daleko veći iznos nego što se povećava plaća državnih službenika i namještenika.

Tako je prošle godine dužnosnicima povećana plaća i do 600 KM, a namještenicima prvobitno za oko 60 KM.

Prema svemu sudeći tako će biti i ovaj put

Primjenom nove osnovice od 600 KM, članovi Predsjedništva BiH bi imali za 650 KM veću plaću u ovoj godini nego sada. Prema novoj osnovici njima bi osnovna plaća, bez minulog rada, iznosila 6.000 KM, piše Faktor.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH imala bi osnovnu plaću od 5.400 KM, što je više za oko 580 KM nego sada.

Zamjenici predsjedateljice imali bi povećanje od oko 570 KM (plaća bi im porasla s 4.708 KM na 5.280 KM), a ministrima bi plaća bila veća za oko 550 KM nakon prošlogodišnjeg povećanja od oko 500 KM.

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, odnosno predsjedatelj zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda, imali bi osnovnu plaću od 5.220 KM umjesto sadašnjih oko 4.650 KM, što je za oko 570 KM više nego sada.

Parlamentarci, dakle zastupnici i izaslanici, imali bi veću plaću za oko 550 KM nakon što im je prošle godine povećana za oko 450 KM.

Veći broj parlamentaraca ostao je na istoj poziciji nakon Općih izbora održanih 2. listopada

Savjetnici ministara i njihovih zamjenika dobili bi oko 230 KM više. Savjetnicima je prošle godine plaća povećana za oko 260 KM. Neki od njih su i u novom mandatu Vijeća ministara BiH ostali na savjetničkim mjestima.

S druge strane, naprimjer, vojniku će primjenom nove osnovice plaća biti veća za oko 90 KM, policajcu za otprilike 104 KM, a namješteniku s najnižim koeficijentom za nepunih 80 KM.

Upravo s ciljem da ne dođe do povećanja plaća dužnosnika s rastom osnovice, Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH je još prošle godine u proceduru uputio izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Njima je predviđeno da se plaća imenovanih i izabranih dužnosnika smanji u određenom postotku nakon primjene nove osnovice.

Ukazano je da je izmjene zakona neophodno usvojiti prije proračuna kako bi se primijenile

Međutim, izmjene ovog zakona tek su usvojene u prvom čitanju u Zastupničkom domu. Sada je u tijeku amandmanska faza i usvajanje u drugom čitanju, ali je neophodno da zakon prođe i Dom naroda Parlamenta BiH.

Upravo su u Domu naroda “padali” dosadašnji pokušaji ograničenja rasta plaća dužnosnika, a s obzirom i na proceduru izvjesnije da će prije biti usvojen proračun za 2023. nego izmjene ovog zakona.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing